Начало За нас Реклама Контакти

Ягодова импресия

Снимка за Ягодова импресия
60
Време за приготвяне: 60 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - концентрат

Ако решите да споделите с вашите приятели този изкусителен десерт, той ще стане основната тема на разговора ви. Вдъхновението от пролетта е подправката, която прави нежното ягодово парфе и хрупкавите пурички извор на неподравен кулинарен възторг.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за леденото парфе:
  • ½ ч. ч. захар
  • 2 с. л. вода
  • яйце
  • жълтъка
  • 2 ч. ч. разбита сметана
  • 1 ч. ч. ягоди
  • за хрупкавите ромови пурички:
  • 100 г краве масло
  • 2/3 ч. ч. светлокафява захар
  • 2 с. л. глюкоза
  • ½ ч. ч. брашно
  • 1 ч. л. ром
  • за ягодовата заливка:
  • 250 г ягоди
  • 2 с. л. пудра захар
  • 2 с. л. коантро или друг портокалов ликьор
  • за украса:
  • стрък мента
  • 100 г цели ягоди
  • 50 мл течна сметана
  • 1 ч. л. пудра захар
  • 1 с. л. ментов ликьор
  •  какао на прах
  •  разтопен шоколад
  •  пудра захар

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Парфето се приготвя, като ягодите се почистват и пасират, след което се прецеждат през сито. Водата и захарта се слагат да заврат за около 2 мин. Разбиват се яйцето и жълтъците и в тях се налива врящият сироп. Всичко се разбива, докато се сгъсти и изстине. След това се добавят ягодовото пюре и сметаната. Сместа се изсипва в подходящи купички и се слага да се замрази във фризера за най-малко 6 часа. За да се извадят парфетата лесно, може около стените и по дъното на купите да се постави хартия за печене. Когато замръзне, се освобождава от формите, като се потопява за момент в гореща вода и се обръща.

  2. 2.

    За ромовите пурички се слагат да се разтопят маслото, захарта и глюкозата. Прибавят се брашното и ромът. От сместа се капва по 1 с. л. върху хартия да печене. Правят се най-много по 4 наведнъж. Пекат се на 180°С около 7 мин., докато леко порозовеят. Още горещи се увиват на пурички около намаслена точилка или дръжка на лъжица.

  3. 3.

    Ягодовата заливка се приготвя, като ягодите се пасират, прецеждат се през сито и се разбъркват със захарта и ликьора.

  4. 4.

    За украсата сметаната се разбърква със захарта и ментовия ликьор.

  5. 5.

    Десертът се сглобява в чиниите, като парфето се поставя в центъра, около него се слагат ягодовата заливка, ментовата сметана и пуричките. Добавят се няколко свежи ягоди и листенца мента. Поръсва се с какао и пудра захар. Добавят се финални щрихи с разтопения шоколад.


Май 2008
Още подобни рецепти
Коментари