Начало За нас Реклама Контакти

Ягодов сладкиш със сирене

Снимка за Ягодов сладкиш със сирене
50
Време за приготвяне: 50 минути + 4-6 часа в хладилника
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Какво ще кажете да изненадате любимите си хора и с една вкусна мартеница? Ето нашето предложение в бяло и червено за празника на Баба Марта. Великолепното съчетание на пресните ягоди с лекото крем-сирене със сигурност ще ви накара да сте усмихнати през целия ден.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  • за блата:
  • 3 жълтъка
  • 1 щипка сол
  • 1 ч. л. лимонова кора
  • 3 с. л. захар
  • 2 белтъка
  • 3 с. л. брашно
  • 1 с. л. нишесте
  • за горния слой:
  • 2 с. л. желатин
  • 3 жълтъка
  • 1 ч. ч. захар
  • 2 с. л. нишесте
  • 1 ч. л. настъргана лимонова кора
  • 1 ч. л. настъргана портокалова кора
  • 400 мл портокалов сок
  • 400 мл прясно мляко
  • 300 г фино крем-сирене, заквасена сметана или обезсолено сирене тип дунавия
  • 200 мл течна сметана 35%
  • 400 г ягоди
  • за гарниране:
  • 300 мл сметана 35%
  • 1 с. л. захар, ако сметаната не е подсладена
  • 2 ягоди, срязани на четири

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Приготвя се блатът, като жълтъците се разбиват на пяна със солта, половината от захарта и лимоновата кора. Белтъците се разбиват с останалата захар. Белтъците и жълтъците се смесват. Върху яйчната смес се пресяват брашното и нишестето. Всичко се разбърква леко и се изсипва във форма с подвижни стени с диаметър 24 см, застлана с хартия за печене. Блатът се пече 5-6 мин. на 200° С. Когато изстине, се изважда от формата, маха се хартията и отново се поставя във формата за печене, като стената й се намазва леко с олио.

  2. 2.

    Желатинът се накисва в 50 мл студена вода. Смесват се жълтъците, захарта, кората, портокаловият сок, нишестето и млякото. Сместа се слага на средно силен огън, като се разбърква непрекъснато. Когато започне да се сгъстява, се отстранява от котлона и се слага желатинът. Разбърква се, докато се разтопи. Оставя се да изстине.

  3. 3.

    Крем-сиренето се разбива и се разбърква с желатиновата смес. Сметаната се разбива на сняг и всичко се разбърква.

  4. 4.

    Намазва се тънък слой крем върху блата и отгоре се нареждат ягодите, нарязани на половинки. Отгоре се изсипва останалият крем и се заравнява.

  5. 5.

    Сладкишът се слага да стегне 4-5 часа в хладилника, маха се стената на формата и се украсява с бита сметана и четвъртинки ягоди.


Подходящи типове вина
Март 2011
Още подобни рецепти
Коментари