Начало За нас Реклама Контакти

Ягодов сладкиш с шамфъстък, маскарпоне и аромат на рози

Снимка за Ягодов сладкиш с шамфъстък, маскарпоне и аромат на рози
150
Време за приготвяне: 150 минути
II
Степен на трудност - Средна

Подобните на ореховки блатове от белтъци са само един от гарантите за успех на тези симпатични сладкиши. Обилието на шамфъстък и ягоди, както и ароматът на рози са другите. 

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • 6 белтъка
  • 1 щипка винена или лимонена киселина
  • 1 щипка сол
  • 1½ ч. ч. фина кристална захар
  • 1 ч. л. балсамов оцет
  • 100 г шамфъстък, ситно нарязан
  • за пълнежа:
  • 600 г ягоди
  • 2 с. л. захар
  • 1 с. л. розова вода
  • 250 мл сметана, 35%
  • 250 г маскарпоне
  • 2 с. л. пудра захар
  •  шамфъстък и сушени или пресни розови листа за гарниране

Начин на приготвяне

  • 1.

    Върху 3 листа хартия за печене с молив се начертават 24 кръга с диаметър 8 см. Фурната се загрява на 120° С.

  • 2.

    В чиста купа се разбиват белтъците със солта и киселината на пухкав сняг. Лъжица по лъжица се прибавя захарта. Накрая се сипва балсамовият оцет. Сместа трябва да е бяла, лъскава и с твърди връхчета. Слагат се шамфъстъците, като се разбърква с шпатула.

  • 3.

    Сместа се разпределя върху нарисуваните кръгове и се заглажда с лъжица.

  • 4.

    Дисковете се пекат около 80 мин. Фурната се изключва, вратата леко се открехва и се оставят 1 час във фурната.

  • 5.

    Ягодите се нарязват на резенчета и се разбъркват с 2 с. л. пудра захар.

  • 6.

    Сметаната се разбива и се смесва с маскарпонето, 1 с. л. розова вода и 2 с. л. пудра захар.

  • 7.

    Слепват се по 2 или по 3 диска с лъжица от крема и се гарнират с ягодите, шамфъстък и розови листа. Дисковете трябва да се слепват непосредствено преди сервиране, защото омекват бързо.

  •  
Галерия
Юни 2016
Още подобни рецепти
Коментари