Начало За нас Реклама Контакти

Ябълков сладкиш без брашно

Снимка за Ябълков сладкиш без брашно
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Искате да направите здравословен сладкиш, в който да няма бяло брашно? Няма проблем - просто си вземете един хляб от пшеничен шрот и действайте по показаната рецепта.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • за сладкиша:
  • 1 хляб без брашно
  • 4 яйца
  • 400 мл прясно мляко
  • 125 г кафява захар
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. канела
  • 50 г стафиди, мариновани в 2 с. л. ром, коняк или ликьор
  • 50 г меко масло
  • 750 г ябълки
  • 2 с. л. галета
  • за какаовия сос:
  • 50 г какао
  • 100 мл прясно мляко
  • 2 с. л. пудра захар
  • 1 с. л. масло

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Хлябът се нарязва на филии и се залива с горещото мляко. Когато поизстине, се пасира.

  2. 2.

    Жълтъците се разбиват със захарта и се прибавят в хлебната смес. Слагат се канелата, стафидите заедно с алкохола, бакпулвера и обелените ябълки, нарязани на малки кубчета. Накрая се прибавят разбитите белтъци.

  3. 3.

    Сладкишът се пече във форма, намазана с масло и поръсена с галетата и малко канела на 180° С около 1 час.

  4. 4.

    Продуктите за соса се смесват в малък тиган и се загряват докато се получи гладък сос. Сладкишът се залива с горещия сос и по желание се украсява  с настърган шоколад.

Идея:
Вместо ябълки, в сладкиша могат да се сложат круши или череши. Може да се гарнира с шоколадов сладолед.

Подходящи типове вина
Окт. 2010
Още подобни рецепти
Коментари