Начало За нас Реклама Контакти

Ябълков пудинг с карамелов сос

Снимка за Ябълков пудинг с карамелов сос
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Темата "Пудинг" от десертите не е достатъчно добре разработена у нас, поради необичайния начин на приготвяне във водна баня, както и поради по-дългото време за термична обработка. Въпреки тези дребни неволи плътните сладкиши заслужават вниманието на всеки любител на кулинарията.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  • за пудинга:
  • 175 г краве масло
  • 2 ябълки, обелени и нарязани на малки кубчета
  • 1 ч. ч. кафява захар
  • ½ ч. ч. орехи, едро нарязани
  • 3 яйца
  • 1 ч. ч. брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 щипка сол
  • за соса:
  • 1½ ч. ч. кафява захар
  • 50 г краве масло
  • 200 г сметана
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Разтопява се 1 с. л. от маслото и в него се сипват нарязаните ябълки. Задушават се 2–3 мин., докато поомекнат. Прибавя се 1 с. л. от захарта и се разбъркват още 2–3 мин., докато започнат леко да се карамелизират. Прибавят се орехите и сместа се охлажда.

  • 2.

    Приготвя се сосът, като всички съставки се смесват в тиган. Щом маслото и захарта се разтопят, сместа се разбърква 3–4 мин. да се карамелизира на умерен огън.

  • 3.

    Ябълките се слагат на дъното на намазана с масло подходяща форма за пудинг (например метална купа) с вместимост 1,5 л. Отгоре се излива  от карамеловия сос.

  • 4.

    Маслото за пудинга се разбива със захарта на крем. Яйцата се добавят едно по едно, като се разбърква добре след всяко прибавяне. Накрая се слага брашното, заедно с бакпулвера и солта. Разбърква се леко и сместа се изсипва върху ябълките. Формата за пудинг се затваря с хартия за печене и фолио, връзва се здраво с конец, след което излишната хартия и фолио се изрязват. Формата се слага в дълбока тенджера, налива се вода до половината на формата, покрива се с капак и се слага да се вари на пара за 1,5 часа. Ако има нужда, се долива още вода. Ако след като се извади не изглежда достатъчно втвърден, се слага за 10 мин. в загрята на 200° С фурна. 

  • 5.

    След като се свари, пудингът се оставя да почине 3 мин., обръща се и се сервира, полят с останалия горещ сос. Може да се сервира и изстуден.


Подходящи типове вина
Авг. 2011
Още подобни рецепти
Коментари