Начало За нас Реклама Контакти

Ябълков пирог

Снимка за Ябълков пирог
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

СъставНеобходими продукти за 18 порции

  • 200 г масло, меко
  • 100 г пудра захар
  • 150 г захар на кристали
  • 1 к. л. ванилия
  • 3 яйца
  • 4 с. л. прясно мляко
  • 225 г брашно
  • 50 г нишесте
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • 100 г стафиди
  • 3 с. л. ром или коняк
  • 750 г ябълки, леко кисели
  • ½ лимон
  • ½ ч. л. канела
  • 1 щипка карамфил
  • 100 г бадеми, филирани или нарязани на ситно

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маслото се разбива с пудрата захар, прибавят се един по един отделените жълтъци, ванилията и млякото. Брашното се смесва с нишестето и бакпулвера и се прибавя в маслената смес. Получава се меко тесто.

  2. 2.

    Стафидите се накисват в рома, ябълките се обелват и нарязват на тънки парченца. Лимоновата кора се настъргва, а сокът се изстисква. Всичко се смесва, прибавят се подправките и 50 г захар.

  3. 3.

    Фурната се загрява на 200°С. Голяма правоъгълна тава се намазва с масло. Тестото се разстила с влажни ръце и се слага на дъното на тавата. Отгоре се разпределя плънката. Пирогът се пече в средата на фурната 25 мин. През това време се разбиват белтъците с останалата захар, прибавят се бадемите и се намазва пирогът. Печенето продължава още 20 мин. в долната част на фурната.

Идея:
Ябълките могат да се заменят или смесят с круши или сини сливи.

Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари