Начало За нас Реклама Контакти

Ябълков кекс в кори

Снимка за Ябълков кекс в кори
70
Време за приготвяне: 70 минути + 2 часа за охлаждане
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Хибридният между кекс и баница сладкиш е взел най-доброто от родителите си - мекотата на кекса и сочността на най-българското печиво.
 

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  • 10 кори за баница
  • 125 г масло
  • за пълнежа:
  • 3 яйца
  • 1 ч. ч. кафява захар
  • 1 ч. ч. орехи, едро смлени
  • 1 ч. ч. брашно
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. канела
  • 300 г едро настъргани ябълки
  • за сиропа:
  • 1 ч. ч. кафява захар
  • 1 ч. ч. вода
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1 пакетче ванилена захар

Начин на приготвяне

  • 1.

    За сиропа захарта и водата се слагат да поврат 5-6 мин. Отстраняват се от огъня. Прибавят се лимоновият сок и ванилената захар.Охлажда се.

  • 2.

    Дъното на тава се намазва с 2 с. л. от маслото. Останалото масло се стопява. 6 от корите се намазват с четка с масло, надиплят се и се слагат една върху друга без да се притискат в тавата.

  • 3.

    За пълнежа яйцата се разбиват със захарта.

  • 4.

    Брашното се пресява с бакпулвера и се разбърква с орехите и канелата.

  • 5.

    Към яйцата се добавят ябълките, разбъркват се и се сипва брашнената смес. Бърка се кратко и се сипва върху корите за баница в тавата.

  • 6.

    Останалите 4 кори се намазват обилно с останалото масло, надиплят се и се слагат една върху друга върху ябълковата смес.

  • 7.

    Сладкишът се пече в загрята фурна на 170° С около 50 мин. или докато добре се зачерви. Проверява се с дървено шишче в центъра дали е изпечена. Изважда се от фурната и се охлажда 10 мин.

  • 8.

    Сиропира се с охладения сироп. Оставя се да постои 2 часа и се нарязва. Поднася се поръсена с пудра захар и канела.

Подходящи типове вина
Окт. 2015
Още подобни рецепти
Коментари