Начало За нас Реклама Контакти

Вита тракийска баница

Снимка за Вита тракийска баница
120
Време за приготвяне: 120 минути
Подходяща напитка - вино

Обикновено се твърди, че точенето на баницата си иска майсторлъка. Дори и да е така, все някога трябва да се започне с опитите. Защо да не е от днес. Много е вероятно, ако спазите тази рецепта да се изненадате от добрите резултати. Време е!

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  • за тестото:
  • 500 г брашно
  • 1 к. л. сол
  • 150 мл вода
  • 1 с. л. олио
  • 1 с. л. оцет
  • 200-300 г брашно за месене и точене
  • за плънката:
  • 3 яйца
  • 300 г сирене
  • 2 с. л. гъсто кисело мляко
  • 50 г масло
  • за мазане:
  • 100-150 г стопено масло

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се пресява два пъти. В центъра му се прави кладенче и в него се слагат водата, яйцето солта, олиото и оцетът. Замесва се гладко еластично тесто в продължение на 20 мин.

  2. 2.

    Тестото се намазва с олио, покрива се с кърпа и се оставя да почине 30 мин. Правят се 12 малки топчици, всяка от тях се разточва на питка с диаметър 10 см. Питките се разпределят на 4 купчинки по три, като между тях се маже от разтопеното и охладено масло. Оставят се на хладно за 10 мин.

  3. 3.

    От всяка тройка се разточва тънка кора с диаметър около 55 см, като се ръси обилно брашно под и върху кората. Разточените кори се слагат върху хартия за 10-15 мин. леко да позасъхнат.

  4. 4.

    Приготвя се плънката, като яйцата се разбиват и се прибавят натрошеното сирене и млякото. На всяка от корите се слагат малки бучици масло и купчинки от сиренето и яйцата. Всяка кора се завива на руло с помощта на хартията. Готовите рула се завиват на спирала в намазана с масло тава, намазват се със стопено масло и се пекат на 190° С, докато се зачервят.

Нужни са ви и тава с диаметър 30 см и тънка точилка с дължина поне 65 см.

Подходящи типове вина
Дек. 2009
Още подобни рецепти
Коментари