Начало За нас Реклама Контакти

Великденско козуначено агне

Снимка за Великденско козуначено агне
150
Време за приготвяне: 150 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ако сте запалени от идеята вашият Великден да е най-хубавият досега, този козунак с маково семе и във формата на къдраво агне, ще ви помогне изключително много.

СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции

Начин на приготвяне

  • 1.

    Пресейте брашното в купа, объркайте го добре със сухата маята, пудрата захар и бурбонската ванилова захар. После добавете топлото мляко и яйцето, и замесете добре сместа на ръка. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на страна за 15 мин, след което го размесете отново върху набрашнена повърхност и оставете да втаса 30-90 мин., докато видимо увеличи обема си.

  • 2.

    За пълнежа смесете млякото с пудрата захар, меда, лимоновата кора и го поставете да заври. След това добавете маковото семе и галетата и объркайте добре. Оставете за кратко време да се охлади.

  • 3.

    Отделете ⅓  от втасалото тесто. Остатъкът разточете на лист с размери 30x40 cm  и дебелина 1,5 см. Намажете листа с пълнежа, навийте на руло и го нарежете на филийки с широчина 2 см. С отделената част от тестото оформете главата, краката и опашката на агнето. Върху застлана с хартия за печене тава подредете филийките легнали във формата на агне, сложете краката, главата и опашката. Намажете повърхността с предварително разбитото яйце и оставете оформеното печиво да втаса отново. Поръсете с ванилена захар и печете в предварително загрята фурна на 180° C, с вентилатор на 160° C, около 30-40 минути. 


Подходящи типове вина
Апр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари