Начало За нас Реклама Контакти

Веган тарта

Снимка за Веган тарта
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Соевото сирене тофу вече е завзело веган позициите в българските кухни, но винаги може да поднесе вкусни изненади като тази ароматна тарта. В нея ролята на яйцата се изпълнява от смлените ленени семена.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 10 филии мек пълнозърнест хляб
  • 100 мл зехтин
  • 2 с. л. ленено семе
  • 100 мл вряща вода
  • 3 с. л. маслинена паста
  • 300 г тофу
  • 2 с. л. босилек, нарязан на ситно
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с. л. лимонов сок
  • ½ ч. ч. запечени орехи
  • 2 големи домата или 5-6 чери доматчета, нарязани на кръгчета
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Изрязват се корите на хляба и всяка филия се разточва от двете страни, за да се изтъни. Намазват се с четка с малко зехтин от двете страни и се подреждат, като леко се застъпват, по дъното на форма за кекс. Отгоре се намазва маслинената паста

  • 2.

    Лененото семе се счуква или се смила и се залива с врящата вода. Оставя се да постои 5 мин.

  • 3.

    Тофуто се пасира заедно с босилека, чесъна, 4 с. л. зехтин, лимоновия сок и накиснатото ленено семе. Добавят се орехите. Подправя се със сол и смлян черен пипер на вкус. Сипва се върху маслинената паста. Отгоре се подреждат доматите, посоляват се и се поръсват с малко зехтин. Запича се 20 мин. във фурна, загрята на 200° С или докато леко се зачерви.
     


Февр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари