Начало За нас Реклама Контакти

Веган стек с кашу и манатарки

Снимка за Веган стек с кашу и манатарки
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Приготвен без животински продукти, този стек е доказателство, че веган рецептите могат да бъдат изключително вкусни и да доставят истинско удоволствие на сетивата. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 2 с. л. зехтин
  2. 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
  3. 1 стрък селъри, нарязан на кръгчета
  4. 1 морков, едро настърган
  5. 250 г едро смляно сурово кашу или орехи
  6. 1 ч. ч. трохи от пълнозърнест хляб
  7. 1 с. л. соево брашно или брашно от нахут
  8. 1 ч. л. салвия, нарязана на ситно
  9. 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  10. 1 ч. л. прясна или ½ ч. л. сушена мащерка
  11. 2 щипки кимион
  12. 50 мл вермут или бяло вино
  13. ½ ч. ч. горещ зеленчуков бульон
  14. 2 с. л. зехтин за печене на стековете
  15.  сол и шарен пипер на вкус
  16. за соса:
  17. 1 с. л. сушени гъби - манатарки, челядинки и др.
  18. 200 г печурки
  19. 1 с. л. зехтин
  20. 1 с. л. брашно
  21.  сол, черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За соса сушените гъби се заливат с 1 ч. ч. вряща вода и се оставят да постоят 20 мин. Нарязват се на ситно. Печурките се нарязват на фини резенчета.

  2. 2.

    В загретия зехтин се слагат празът, селърито и морковът. Разбърква се 1-2 мин. Добавят се ядките, бъркат се 1-2 мин., слагат се трохите, соевото брашно и подправките. Всичко се залива с виното и бульона. Разбърква се и още топло се оформя на плоски стекове, които се охлаждат.

  3. 3.

    Стековете се изпичат с малко зехтин върху загрят тиган с незалепващо покритие от двете страни, докато се зачервят.

  4. 4.

    В сгорещения зехтин се запържват нарязаните печурки за 2-3 мин. Когато останат на мазнина, се добавя брашното, разбърква се и се сипват сушените гъби заедно с водата, в която са киснали. Сосът се разбърква, докато се посгъсти. Подправя се със сол и пипер на вкус и накрая се добавя по желание 1 с. л. лимонов сок.


Подходящи типове вина
Дек. 2010
Още подобни рецепти
Коментари