Начало За нас Реклама Контакти

Кюфтенца с кестени и тиква

Снимка за Кюфтенца с кестени и тиква
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Кестените и тиквата, освен че се появяват по едно и също време по нашите земи, си пасват твърде добре. Разбира се, балансирането на общата им сладост изисква и добра игра с подправките.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 200 г тиква, нарязана на малки кубчета
  • 200 г сварени и обелени кестени
  • 200 г сварен нахут, отцеден
  • 1 ч. л. млян кимион
  • 1 ч. л. млян кориандър
  • ½ ч. л. пушен червен пипер
  • 2 скилидки чесън, пресован
  • 2 с. л. ситно нарязан праз
  • ½ ч. л. джоджен
  • 2 с. л. нарязан магданоз
  •  сол
  • 4 с. л. зехтин
  • 3 с. л. филирани бадеми или галета за овалване

Начин на приготвяне

  • 1.

    Тиквата се посолява, разбърква се с 1 с. л. от зехтина и се пече във фурна, загрята на 200° С, докато омекне.

  • 2.

    Заедно се пасират тиквата, кестените и нахутът. Добавят се кимионът, джодженът, празът, кориандърът, пушеният пипер, чесънът, магданозът и сол на вкус. Оформят се малки кюфтенца. Овалват се във филираните бадеми или в галета и се слагат в хладилника за 1 час, за да се стегнат.

  • 3.

    Кюфтенцата може да се запекат или да се изпържат. За пърженето зехтинът се загрява и кюфтенцата се слагат в него да се зачервят от всички страни. Може да се намажат със зехтин и да се изпекат в загрята фурна на 200° С, докато се зачервят.

Подходящи типове вина
Ноем. 2015
Още подобни рецепти
Коментари