Начало За нас Реклама Контакти

Зърнена салата

Снимка за Зърнена салата
40
Време за приготвяне: 40 минути + 12 часа за лимеца
I
Степен на трудност - Лесна

Естествената липса на пресни зеленчуци в студените месеци може да бъде отчасти компенсирана с използването на повече ядки, житни и бобови в ежедневното ни меню.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 ч. ч. лимец
  • ½ ч. ч. зелена леща
  • 1 с. л. тиквени семки
  • 1 с. л. слънчогледови семки
  • 1 с. л. бадеми, нарязани
  • 1 с. л. кедрови ядки
  • 3 с. л. лимонов сок
  • 5 с. л. зехтин
  • 1 ч. л. мед
  • 1 щипка запечени семена от кимион
  • 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
  • 2 с. л. мента или джоджен, ситно нарязани или ½ ч. л. сушен джоджен
  • 1 глава червен лук, ситно нарязан
  • 1 с. л. каперси, ситно нарязани
  • 2 с. л. сушени вишни или нарязани сини сини сливи

Начин на приготвяне

  • 1.

    Лимецът се измива и се залива с вода да постои 10-12 часа. Отцежда се, залива се с 1,5 л вода, добавя се лещата и се варят на тих огън около 30 мин. или докато омекнат. Отцеждат се.

  • 2.

    Смесват се 4-те вида ядки и се запичат в сух тиган на умерен огън при непрекъснато разбъркване, докато се зачервят.

  • 3.

    В купичка се приготвя дресинг от лимоновият сок, зехтинът, медът, ½ ч. л. сол и кимионът.

  • 4.

    В купа се разбъркват заедно сварените леща и лимец, магданозът, ментата, семената, каперсите, лукът и сушените плодове. Слага се дресинга и се разбърква.

Ноем. 2015
Още подобни рецепти
Коментари