Начало За нас Реклама Контакти

Веган бургер с нахут

Снимка за Веган бургер с нахут
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Нахутът е вкусна веган алтернатива за кюфтета, които са задължителна част от всеобщите любимци - бургерите.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г сварен нахут, отцеден
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 малка глава червен лук, ситно нарязана
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 1 малка червена чушка, ситно нарязана
  • 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
  • ½ ч. л. сушен риган
  • 1 ч. л. млян кимион
  • ⅓ ч. л. млян бахар
  • ½ ч. л. млян кориандър
  • ½ ч. л. пушен червен пипер
  • 1 с. л. доматено пюре
  • 50 г бяло вино
  • 4 с. л. трохи от ръжен хляб
  • 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
  •  сол и черен пипер на вкус
  • 4 кръгли хлебчета
  • за веган майонезата:
  • 100 мл студено био соево мляко
  • 200 мл олио от гроздови семки
  • 1 ч. л. дижонска горчица
  • ⅓ ч. л. лимонена киселина
  • ⅓ ч. л. морска сол
  • 1 скилидка чесън, пресована
  •  зелена салата, домати, червено зеле за гарниране

Начин на приготвяне

  • 1.

    Нахутът се намачква с вилица.

  • 2.

    Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът и чесънът. Разбъркват се 2-3 мин., докато станат ароматни. Прибавят се червената и зелената чушка. Слагат се всички подправки. Разбъркват се, докато се засили ароматът им. Прибавят се доматеното пюре, магданозът и нахутът. Разбърква се на огъня 2-3 мин. Сипва се виното и се бърка непрекъснато, докато се изпари. Слагат се трохите. Подправя се със сол и пипер на вкус. Оформят се плоски кюфтета, които се оставят да се стегнат. Преди сервиране, може се се сложат в загрят тиган с лъжица зехтин, за да се запекат леко от двете страни.

  • 3.

    За веган майонезата всички продукти се сипват в тесен висок съд за пасиране. Слага се пасаторът на дъното, пуска се и бавно се изтегля догоре, докато сосът се сгъсти.

  • 4.

    Хлебчетата се срязват на две. Леко се запичат. Всяка половинка се намазва с майонезата, отгоре се поставя зеле, нахутено кюфте, резен домат и фино настъргано червено зеле и се поднася.
     


Ноем. 2014
Още подобни рецепти
Коментари