Начало За нас Реклама Контакти

Ванилени мъфини с лимонов пълнеж и крем

Снимка за Ванилени мъфини с лимонов пълнеж и крем
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Когато платното на сладкаря са стандартни ванилени мъфини, той рисува вкусната си творба си с крем. В тази рецепта те са два, и то лимонови.

СъставНеобходими продукти за 12 броя

  • 125 г меко масло
  • ¼ ч. л. сол
  • 2 ч. л. ванилена захар
  • 200 г захар фин кристал
  • 2 яйца
  • 200 г брашно
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • 115 мл прясно мляко
  • за лимоновия пълнеж:
  • 60 мл лимонов сок
  • 2 яйца
  • 1 жълтък
  • 100 г захар
  • 30 г студено масло, нарязано на кубчета
  • 1 с. л. сметана, 35%
  • 1 ч. л. ванилена захар
  • за лимоновия маслен крем:
  • 125 г меко масло
  • 150 г пудра захар
  • 100 г крем сирене със стайна температура
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. ванилена захар
  • 1 ч. л. фино настъргана лимонова кора 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Маслото се разбива на пухкав светъл крем със захарта, солта и ванилената захар. Добавят се яйцата едно по едно.

  • 2.

    Брашното се пресява с бакпулвера. Добавя се на три пъти към сместа, като се редува с млякото.

  • 3.

    Сместа се сипва в хартиени формички за мъфини и се пече около 22 мин. в предварително загрята фурна на 180° С. Охлаждат се върху решетка.

  • 4.

    За пълнежа лимоновият сок се загрява, без да завира.

  • 5.

    Яйцата и жълтъкът се разбиват. Постепенно се прибавят захарта и горещият лимонов сок. Пълнежът се връща на котлона и се разбива на тих огън, докато леко се сгъсти. Температурата не бива да надвишава 72° С.

  • 6.

    Пълнежът се отстранява от огъня и се прибавя маслото. Разбърква се, докато се стопи и поеме. Добавят се сметаната, ванилията и солта. За по-гладка текстура пълнежът може да се прецеди. Съхранява се до 10 дни в хладилника, затворен в буркан.

  • 7.

    За крема маслото се разбива с пудрата захар, докато изсвелее и стане пухкаво. Прибавят се ванилената захар, лимоновата кора и сок. С бъркалка лъжица по лъжица се добавя крем сиренето.

  • 8.

    Мъфините се издълбават в средата и се напълват с пълнежа. Отгоре се шприцова кремът и се поръсва с фино нарязана лимонова кора.

Подходящи типове вина
Ян. 2017
Още подобни рецепти
Коментари