Начало За нас Реклама Контакти

Цветна яйчна салата

Снимка за Цветна яйчна салата
30
Време за приготвяне: 30 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Поширането е един от най-привлекателните начини за приготвяне на яйца, не само заради вкуса и нежната текстура, които им придава, но и заради възможността да ги предреши в необичайни цветове. В тази рецепта чаят и виното правят метаморфозата, а зелената пролетна салата е свежото поле за изява. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за чаените яйца:
  • 2 пакетчета ароматен черен чай
  • 2 с. л. оцет
  • 500 мл вода
  • 1 ч. л. сол
  • 4 яйца
  • за винените яйца:
  • 500 мл червено вино
  • 1 ч. л. сол
  • 4 яйца
  • за пармезановите бисквити:
  • 100 г пармезан, едро настърган
  • 1 щипка салвия, по желание
  • 2 с. л. трохи от пълнозърнест хляб
  • за салатата:
  • 2 ч. ч. зелена салата и рукола
  • 1 връзка репички, нарязани
  • 2 стръка пресен лук, ситно нарязан или 2 с. л. лучени кълнове
  • за дресинга:
  • 1 ч. л. горчица
  • 4 ч. л. зехтин
  • 1 ч. л. оцет
  •   сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Водата за чаените яйца се слага да заври в касерола заедно със солта и оцета. Слагат се пакетчетата чай, огънят се изключва и течността се оставя да се запари за 3 мин. Махат се пакетчетата, течността отново се слага да заври. Всяко яйце се счупва по отделно в купичка. Яйцата се пускат едно по едно, внимателно и от ниско, в чаената течност. Затварят се с капак и се оставят на много тих огън за 4-5 мин. или докато се втвърди белтъкът. Изваждат се с решетеста лъжица.

  • 2.

    За винените яйца виното се слага да заври със солта и се оставя да поври 3-4 мин. Пускат се едно по едно яйцата и се оставят да къкрят 4-5 мин. Изваждат се с решетеста лъжица.

  • 3.

    Пармезанът се разбърква с трохите и салвията и се оформя на кръгчета върху хартия за печене. Слага се за 4-5 мин. във фурна, загрята до 180° С. Когато изстинат, пармезановите бисквити се отделят от хартията.

  • 4.

    Салатата се нарязва или накъсва, разбърква се с репичките и лука. За дресинга продуктите се разбиват с тел и се разбъркват със салатата.

  • 5.

    За всяка порция се сипва от зелената салата, по едно чаено и едно винено яйце и се гарнира с бисквитите.
     


Подходящи типове вина
Апр. 2011
Още подобни рецепти
Коментари