Начало За нас Реклама Контакти

Цветна торта с маргарити

Снимка за Цветна торта с маргарити
300
Време за приготвяне: 300 минути
III
Степен на трудност - Сложна

Разцъфтялата захарна декорация на красивата торта по нищо не отстъпва и изненадващо контрастира с шоколадово-малиновата й същност.

СъставНеобходими продукти за 8 - 10 парчета

  • 300 г меко масло
  • 300 г фина кристална захар
  • 8 яйца със стайна температура
  • 350 г брашно с набухватели – за кекс
  • 1 с. л. бакпулвер
  • 200 г бял шоколад, стопен
  • 100 г тъмен шоколад, стопен
  •  червена сладкарска боя
  •  крем за слепване на блатовете:
  • 200 г крем-сирене със стайна температура
  • 200 г разбита сметана
  • ½ ч. ч. пудра захар
  • 1 ч. л. ванилена захар
  • 1 ч. л. портокалова захар
  • 200 г малини
  • за крема за покриване:
  • 125 г масло
  • 250 г пудра захар
  • 1 ч. л. ванилена захар
  • 1 с. л. течна сметана
  • за украса:
  • 1 кг захарно тесто, оцветено в синьо
  • 2 с. л. царевично нишесте за поръсване
  • 300 г бяло захарно тесто за маргаритките
  • 100 г жълто захарно тесто за тичинките
  •  тел за цветя
  •  зелена прахообразна сладкарска боя
  • 10 мл водка за залепване
  • за захарната дантела:
  •  Sugar Dress с релеф маргаритки
  •  Всички материали и инструменти за изработването на украсата са осигурени от Xcerx
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Маслото се разбива на бяла пяна със захарта. Прибавят се едно по едно леко разбитите яйца.

  • 2.

    Брашното се пресява с бакпулвера и се прибавя постепенно към тестото, като се разбърква с шпатула.

  • 3.

    Към една трета от сместа се добавя тъмният стопен шоколад и се сипва във форма за печене с диаметър 26 см, покрита с хартия за печене.

  • 4.

    Към останалото тесто се добавя белият шоколад и се разделя на две части. Едната се оставя бяла, а другата се оцветява с червена сладкарска боя. Слагат се в тавички за печене.

  • 5.

    Блатовете се пекат около 15 мин. във фурна, загрята на 180° С. Охлаждат се.

  • 6.

    За крема крем-сиренето се разбива на пухкав крем, постепенно се добавят пудрата захар, портокаловата и ванилената захар. Разбърква се с разбитата сметана.

  • 7.

    На дъното на чиния за торта се поставя тъмният блат. Намазва се със слой крем и се поръсва с половината малини.

  • 8.

    Белият и розовият блат се нарязват с помощта на чинийки или купи на 3 концентрични кръга. Средните кръгове се разменят така, че да се получи редуване на цветовете. Така получените цветни блатове се залепват върху тъмния блат, като помежду им се маже отново с крем и малини.

  • 9.

    За масления крем маслото се разбива на пухкав крем с пудрата захар и ванилената захар. Добавя се сметаната. С този крем се намазва цялата торта.

  • 10.

    Тортата се охлажда за 2 часа в хладилника.

  • 11.

    Синьото захарно тесто се разточва на пласт от поне 3 мм върху плот, леко поръсен с нишесте. Тестото се вдига от плота внимателно и се слага върху тортата. С ръце се заглажда по ръбовете, за да не се напука, като краищата на тестото леко се дърпат настрани, докато ръцете се движат от центъра на тортата към ръбовете и страните. Когато се облепи цялата повърхност на тортата, излишното тесто се изрязва по долния ръб. Прибира се в хладилник.

  • 12.

    За маргаритките телта се нарязва на парчета от по 7 см. С помощта на клещи се оформя примка или чадърче. Малко топче от жълтото тесто се притиска във формичка за център на маргаритка. Леко се намазва с водка и отгоре се притиска чадърчето от тел. Отделя се от формичката. Оставя се за 4-5 мин. леко да засъхне.

  • 13.

    С формички за гербери от тънко разточено бяло тесто се изрязват по 2 еднакви венчета. Всяко листенце се изтънява с шишче или инструмент за придаване на релеф. Центърът на венчето са навлажнява с водка и се залепва за тичинките, като телта трябва да прободе центъра на венчелистчето. По същия начин се поставя вторият ред листенца, като се разминава с първия. Оставят се да изсъхнат добре. С четка със зелена прахообразна боя леко се потупва основата на листенцата.

  • 14.

    Изсъхналите маргаритки се подреждат в центъра на тортата. Може да се забоде в топка от цветно захарно тесто.

  • 15.

    Захарната дантела се приготвя според инструкциите на опаковката, отлепва се от релефа и се залепва отстрани на тортата.
     

Галерия
Окт. 2013
Още подобни рецепти
Коментари