Начало За нас Реклама Контакти

Цветна панакота в чаша

Снимка за Цветна панакота в чаша
50
Време за приготвяне: 50 минути + 2 часа за желиране
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Добрият външен вид на този десерт е едва ли не най-малко забележителното му качество. Щом изглежда така, представете си вкуса му и бързо се отправете към кухнята.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 600 г сметана 35%
  2. 1 с. л. желатин
  3. 150 г тъмен шоколад, нарязан
  4. 100 г бял шоколад, нарязан
  5. 30 г бонбони “Виолетки”, натрошени
  6. за соса:
  7. 100 г замразени боровинки или пресни ягоди
  8. 100 г сладко от боровинки или малини
  9. 2 с. л. коняк
  10.  бишкоти или пурички за гарниране

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Желатинът се накисва в 50 мл студена вода. Белият шоколад и виолетките се слагат в купа. В друга купа се слага тъмният шоколад.

  2. 2.

    Сметаната се слага да заври. Добавя се желатинът, отстранява се от огъня и се разбърква, за да се разтвори. Сметаната се разделя на две и с нея се заливат белият и тъмният шоколад в двете купи. Разбърква се, докато се стопят шоколадът и виолетките. Охлаждат се добре.

  3. 3.

    В студени чаши се сипва от тъмната шоколадова смес, закрепват се в хладилника под наклон, за да се втвърдят. Изваждат се и се налива от бялата смес. Ако се е сгъстила много, се слага на водна баня да се втечни. Отново се охлажда.

  4. 4.

    Боровинките се размразяват и се смесват със сладкото и коняка. С получения сос се заливат чашите и се поднасят с бишкоти или пурички.

  5. 5.

    Няколко бонбона "Виолетки” може да се разтопят върху хартия за печене или върху силиконово килимче във фурна, загрята до 200° С. Охлаждат се и се използват за гарниране.


Подходящи типове вина
Юли 2011
Още подобни рецепти
Коментари