Начало За нас Реклама Контакти

Цветен шоколадов терин

Снимка за Цветен шоколадов терин
60
Време за приготвяне: 1 час + 8 часа за охлаждане
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Шоколадът е възприемчив към много вкусове и аромати, но канелата, кокосовият орех и малините са едни от най-добрите му компаньони.

СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции

  • 300 г бял шоколад
  • 150 г тъмен шоколад 75%
  • 200 мл леко плодово червено вино
  • 1 звезден анасон
  • 1 пръчка канела
  • 50 мл кокосов или портокалов ликьор
  • 300 г меко масло
  • 300 мл сметана за разбиване
  • за соса:
  • 200 г пресни или замразени малини
  • 30 г захар
  • 1 стрък мента
  •  бишкоти или пълнозърнести бисквити за сервиране
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Червеното вино се слага да заври с канелата и анасона и се редуцира до 100 мл.

  • 2.

    Белият и тъмният шоколад се нарязват на ситно. Белият се разделя на две. Слагат се в три топлоустойчиви купи. Към едната купа с бял шоколад се добавя половината от редуцираното вино, а към другата - кокосовият ликьор. В тъмния се слага останалото редуцирано вино. Маслото се разделя на три и се добавя, нарязано на кубчета, към всяка от купите. Ако има нужда, се стопяват на водна баня или в микровълновата фурна, като се разбъркват на всеки 20 сек. Охлаждат се.

  • 3.

    Сметаната се разбива на сняг, разделя се на три и се прибавя към всяка от купите с шоколад. Ако се пресече, купата се връща на водна баня за няколко секунди при енергично разбъркване, докато се изглади кремът.

  • 4.

    Дъното на продълговата форма за кекс се облича с прозрачно фолио. Сипват се последователно трите вида шоколадов крем. Оставя се в хладилник за 8 часа. Нарязва се с остър тънък нож, потопен в гореща вода.

  • 5.

    За соса малините се пасират заедно със захарта и ментата. Прецежда се от семките и се поднася с парче от терина и бишкота или пълнозърнеста бисквита.
     


Подходящи типове вина
Февр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари