Начало За нас Реклама Контакти

Цитрусов сладолед с бишкотени пръчици

Снимка за Цитрусов сладолед с бишкотени пръчици
80
Време за приготвяне: 6 часа за замразяване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Домашният сладолед е важна и отговорна задача - когато започнете да го правите, веднага ще бъдете завладени от желанието да експериментирате с аромати и вкусове. Предлагаме ви да започнете с класическата цитрусова комбинация от лимон и портокал.

СъставНеобходими продукти за 4-5 порции

  1. за сладоледа:
  2. 120 г захар
  3. 1 с. л. лимонова кора, фино настъргана
  4. 1 с. л. портокалова кора, фино настъргана
  5. 1 шушулка вaнилия
  6. 80 мл лимонов сок
  7. 50 мл портокалов сок
  8. 5 жълтъка
  9. 250 мл сметана за разбиване
  10. за соса:
  11. 200 г захар
  12. 60 мл коняк
  13. 1 ч. л. портокалова кора, фино настъргана
  14. 50 мл портокалов сок
  15. 50 мл лимонов сок
  16. за бишкотените пръчици:
  17. 120 г масло
  18. 150 г фина кристална захар
  19. 80 г смлени бадеми
  20. 70 г брашно
  21. ½ ч. л. бакпулвер
  22. 5 белтъка
  23. 50 г тъмен шоколад, нарязан на парченца
  24. 1 пакетче ванилена захар
  25. 2 с. л. филирани бадеми за поръсване, по желание
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Слагат се да заврат захарта, лимоновата, портокаловата кора, семенцата на ванилията и двата вида сок за сладоледа. Оставят се на умерен огън да поврат 6-7 мин., докато сиропът стане гъст, но не е започнал да се карамелизира.

  2. 2.

    През това време жълтъците се разбиват 2-3 мин. на пяна. При непрекъснато разбиване с миксера се добавя на тънка струя врящият сироп. Продължава да се разбива 4-5 мин., докато сместа се сгъсти, просветлее и се охлади.

  3. 3.

    Разбива се сметаната и се добавя внимателно към лимоновата смес. Сипва се в чашки или в купа и се замразява поне 6 часа.

  4. 4.

    За соса всички продукти се слагат да заврат заедно и се оставят да поврат 2-3 мин., докато се получи сиропообразна консистениция. Охлажда се.

  5. 5.

    Маслото за бишкотените пръчици се стопява и леко се охлажда. Смесват се захарта, бадемите, пресятото брашно с бакпулвера и се разбъркват добре. Разбиват се с миксер на средни обороти заедно с белтъците, докато добре се смесят и постепенно се добавя маслото. Накрая се слагат шоколадовите парченца. Сместа се сипва в тава 20 х 30 см, застлана с хартия за печене. Пече се около 20 мин. във фурна, загрята на 190˚ С. Охлажда се 5 мин., изважда се от тавата, поставя се върху решетка и се поръсва се с пудра захар. Оставя се да се охлади напълно. Нарязва се на пръчици, преди да се сервира със сладоледа.

  6. 6.

    Сладоледът се поднася залят с лъжица от соса и парченце бишкота.
     


Подходящи типове вина
Апр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари