Начало За нас Реклама Контакти

Торта с целувки, марципан и шоколад

Снимка за Торта с целувки, марципан и шоколад
240
Време за приготвяне: 240 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Хрупкави целувчени и плътни орехови блатове се редуват между слоеве от шоколад и ароматен марципанов крем в тази великолепна торта.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 парчета

  1. за целувчените блатове:
  2. 3 белтъка
  3. ½ ч. ч. фина кристална захар
  4. ½ ч. ч. пудра захар
  5. 1 ч. л. малинов или винен оцет
  6. 1 ч. л. царевично нишесте
  7. за ореховите блатове:
  8. 3 белтъка
  9. 150 г пудра захар
  10. 100 г смлени орехи
  11. 1 с. л. брашно
  12. за крема:
  13. 500 мл сметана 35%
  14. 500 г тъмен шоколад
  15. 2 с. л. амарето
  16. 1 ч. л. фино настъргана кора от портокал
  17. за марципановия крем:
  18. 200 г марципан
  19. 2 с. л. амарето
  20. 3 с. л. ситно нарязан шамфъстък или орехи
  21. за украса:
  22. 2 белтъка
  23. ⅔ ч. ч. фина кристална захар
  24.  свежи сезонни плодове и стръкове мента или розмарин
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Белтъците за целувчените блатове се разбиват с щипка сол, докато се оформят меки връхчета. Постепенно се добавя фината кристална захар, разбива се, докато сместа се сгъсти и втвърди. Добавят се оцетът и пресятата пудра захар с нишестето, като се разбърква внимателно с шпатула.

  2. 2.

    От сместа се оформят два кръга с диаметър 24 см върху хартия за печене и се слагат за 1 час на 140° С. Фурната се спира и блатовете се оставят да изстинат в нея. Получават се блатове с хрупкава розова коричка и мека вътрешност.

  3. 3.

    За ореховите блатове захарта и орехите се смесват. Сипват се в неразбитите белтъци и се слагат на котлона, докато се сгъстят. Охлаждат се и се добавя брашното.

  4. 4.

    Върху хартия за печене с молив се рисуват кръгове с диаметър 24 см, които се напълват с ореховото тесто. Получават се 3 блата. Пекат се във фурна, загрята на 180° С за 10 мин. Охлаждат се.

  5. 5.

    Сметаната се кипва с портокаловата кора и се добавя нарязаният шоколад. Разбърква се, докато се разтопи шоколадът. Добавя се амаретото. Съдът се слага в купа с лед и вода и кремът се бърка, докато се охлади и сгъсти.

  6. 6.

    За марципановия крем марципанът се омесва с амаретото и нарязаните ядки. Всеки орехов блат се покрива с тънък слой марципанов крем.

  7. 7.

    Шоколадовият крем се намазва върху изпечените блатове, които се подреждат един върху друг, като се редуват. Отгоре също се намазва с шоколадов крем. Слага се за 2-3 мин. в силна фурна, за да се глазира.

  8. 8.

    Белтъците за украсата се разбиват заедно със захарта на водна баня. Водата трябва леко да къкри не бива да докосва купата. Сместа е готова, когато стане много гъста и бяла. Маха се от огъня и се разбива, докато изстине. От нея се шприцова украса върху тортата. Може да се направят целувки и красиво шприцован блат и да се оставят във фурната за 1 нощ на 60° С.

  9. 9.

    Шприцованата част от тортата може да се нагрее леко с горелка, за да се оцвети в карамелен цвят. Украсява се с плодовете и зелените листа.
     


Галерия
Подходящи типове вина
Дек. 2011
Още подобни рецепти
Коментари