Начало За нас Реклама Контакти

Торта с бял шоколадов мус и портокали

Снимка за Торта с бял шоколадов мус и портокали
90
Време за приготвяне: 90 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - концентрат

Този много лек и фин сладкиш с пухкав, топящ се в устата бял шоколадов мус с нежен портокалов вкус, е изцяло подходящ за студените зимни дни, когато навън е мрачно и неприветливо. Ще ви зареди с енергия и добро настроение.

СъставНеобходими продукти за 10 порции

  • за блата:
  • 3 яйца
  • ¾ ч. ч. пудра захар
  • ½ ч. ч. пресято брашно
  • ½ ч. ч. портокалов сок, подсладен с 1 ч.л. захар
  • за муса:
  • 150 г бял шоколад
  • 150 г качествено крема сирене
  • 60 г пудра захар
  • 80 мл портокалов сок
  • 3 ч. л. желатин
  • 300 мл течна сметана
  • 2 белтъка
  • за портокаловия слой:
  • 125 мл пресен прецеден портокалов сок
  • 1 с. л. захар
  • ¾ ч. л. желатин
  • 1 голям портокал
  • за украса:
  • 1 карамбола, физалис или други плодове по желание

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Яйцата се разбиват с пудрата захар, докато сместа побелее. Прибавя се брашното, разбърква се добре и сместа се изсипва в кръгла форма, застлана с хартия за печене. Блатът се пече на 180°С, докато се зачерви и клечка, забодена в средата на формата, излезе чиста. Блатът се изважда от формата да изстине. Формата се измива и стените леко се намазват с олио. Отрязва се правоъгълно парче филм, тънка пластмаса, гланцирана хартия или по-плътна хартия, облепена с тиксо. Парчето трябва да е малко по-широко от височината на формата и да може да се увие около стените й.

  2. 2.

    Блатът се слага във формата, сиропира се с портокаловия сок и около него се увива отрязаното парче и се защипва с кламер.

  3. 3.

    Желатинът за муса се накисва в 3 лъжици студена вода. Портокаловият сок се загрява и в него се разтваря желатинът. Не трябва да завира. Оставя се да изстине.

  4. 4.

    Крема сиренето се разбива с пудрата захар, прибавят се желатинът, разтворен в портокаловият сок и разбитата сметана. Шоколадът се начупва на парченца и се стопява на водна баня или в микровълновата печка. Прибавя се към сметановата смес. Белтъците се разбиват на сняг и също се прибавят. Мусът се изсипва върху блата. Тортата се слага да се стегне за 1-2 часа в хладилника.

  5. 5.

    Желатинът за портокаловия слой се накисва за 2-3 мин. в студена вода. Портокаловият сок се загрява със захарта и в него се разтваря желатинът. Оставя се да изстине.

  6. 6.

    Портокалът се обелва с нож, докато се покаже месото му. Отделят се с ножа филенцата. Портокаловите филенца и другите плодове се подреждат върху тортата и се заливат с портокалово-желатиновата смес. След като се желира и горният слой, парчето филм се отлепва внимателно. Сервира се с портокалов ликьор.

Могат да се използват и други сезонни плодове - малини, праскови, ягоди, боровинки. Продуктите са за форма за торта с диаметър 22 см с подвижни стени.

Галерия
Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари