Начало За нас Реклама Контакти

Торта "Голяма плодова целувка"

Снимка за Торта
300
Време за приготвяне: 300 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Изобилието на плодове, сметана и захарни цветя е способно да разбие всякаква защита срещу сладостните съблазни. Послушайте Оскар Уайлд и се отдайте на изкушението. С целувка.

СъставНеобходими продукти за 40 порции

  1. за блатовете:
  2. 600 г брашно
  3. 2 с. л. бакпулвер
  4. 1 ч. л. сол
  5. 1 ч. л. сода бикарбонат
  6. 2 ч. ч. прясно мляко
  7. 12 белтъка
  8. 2 ч. л. ванилова есенция
  9. 700 г фина кристална захар
  10. 350 г студено масло, нарязано на кубчета
  11. за крема:
  12. 600 мл прясно мляко
  13. 400 мл кокосово мляко
  14. 2 с. л. желатин
  15. 8 жълтъка
  16. 150 г захар
  17. 50 г нишесте
  18. 500 г сметана за разбиване
  19. 1 ч. ч. ананас от компот, ситно нарязан
  20. 200 г ягоди, ситно нарязани
  21. 4 с. л. кокосов ликьор или ром
  22. 200 г меко масло
  23. 2 с. л. пудра захар
  24. за кокосовия сироп:
  25. 300 мл вода
  26. 100 г захар
  27. 100 г кокосови стърготини
  28. за плодовете:
  29. 100 г френско грозде
  30. 300 г ягоди, срязани наполовина
  31. 400 г нектарини, нарязани на тънки резени
  32. 1 портокал, нарязан на филенца
  33. 100 г черни боровинки
  34. 400 мл подсладен плодов сок
  35. 2 с. л. желатин
  36. за украса:
  37. 100 г бял шоколад
  38. 400 г оцветено захарно тесто
  39.  комплект за моделиране на цветя, тичинки и форми за пеперуди от Xcerx
  40. 2 м червена сатенена панделка
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се пресява заедно с бакпулвера, содата и солта. Разбърква се със захарта.

  2. 2.

    Млякото се разбива с белтъците и ваниловата есенция.

  3. 3.

    Маслото се стрива на трохи с брашнената смес. Добавя се половината от млечно-яйчната смес и се разбива с миксер на средна скорост около 2 мин. Добавя се другата половина и се разбива още 30 сек. Разделя се на две части. Всяка част се сипва в тава с размери 30 х 35 см, предварително застлана с хартия за печене. Пекат се на 180° С за 20 - 22 мин. Охлаждат се в тавите 10 мин. и се изваждат, за да изстинат напълно.

  4. 4.

    Желатинът се накисва в 8 с. л. студена вода. Двата вида мляко се кипват със захарта. Жълтъците се разбиват с нишестето. Врящото мляко се сипва на тънка струя към жълтъците при непрекъснато разбъркване. Връща се на котлона и се бърка, докато се сгъсти. Добавя се желатинът и се разбърква, докато се стопи. Охлажда се до полужелиране, като се разбърква от време на време.

  5. 5.

    Сметаната се разбива на сняг и се смесва внимателно с половината от млечния крем. Добавят се нарязаните плодове и алкохолът.

  6. 6.

    Маслото се разбива на пяна със захарта. Лъжица по лъжица се прибавя останалият млечен крем.

  7. 7.

    За сиропа водата се кипва със захарта и се добавят кокосовите стърготини. Отстранява се от огъня и се оставя да престои 1 час. Прецежда се добре и сиропът се слага да ври още 4 мин., за да се сгъсти.

  8. 8.

    Блатовете се напояват със сиропа. Слепват се с плодовия крем и цялата торта се намазва с масления крем.

  9. 9.

    Желатинът за плодовете се накисва за 5 мин. в 100 мл студена вода. Слага се в къкрещия плодов сок и се разбърква, докато се стопи. Охлажда се до полужелиране. Ако много се стегне, може леко да се затопли, за да се втечни отново. Всички плодове се потапят в желатиновата смес и се подреждат върху тортата като рамка.

  10. 10.

    Белият шоколад се стопява и се сипва върху релефна основа, например опаковъчна фолио на балончета. Охлажда се и фолиото се отделя от шоколадовата форма, която се поставя се в центъра на тортата.

  11. 11.

    За орхидеите от много тънко разточено захарно тесто с формите от снимките се изрязват отделните части. Залепват се с четчица, натопена във водка. Оставят се да изсъхнат поне 12 часа. Със съответните форми се изрязват маргаритки, листенца и карамфили. Изрязват се и 3-4 пеперуди. Оставят се да изсъхнат върху твърда хартия, нагъната на хармоника.

  12. 12.

    Изсъхналите захарни цветя се аранжират върху шоколадовата плочка. Поставят се и пеперудите.
     


Галерия
Подходящи типове вина
Септ. 2011
Още подобни рецепти
Коментари