Начало За нас Реклама Контакти

Топла салата с нахут

Снимка за Топла салата с нахут
75
Време за приготвяне: 75 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Макар нахутът да спада към по-пренебрегваните у нас варива, с чудесните си вкусови качества и способността да се съчетава добре с много продукти, той все по-често се появява в менюто на доста хора. За тях и за всички, които биха искали да изпробват нещо по-различно, предлагаме една лесна и изключително приятна рецепта за салата.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 200 г сух нахут
  • 6 ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
  • 1 скилидка чесън, нарязан на ситно
  • 1 ч. л. мащерка или чубрица
  • 1 дафинов лист
  • 1 глава лук, разрязана на четири
  • За заливката:
  • 60 мл ябълков оцет
  • 60 мл зехтин
  • 3 с. л. нарязан пресен магданоз
  • 1 скилидка пресован чесън
  • 1 малка глава лук, нарязана на ситно
  • 3 с. л. нарязани мариновани сушени домати

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Нахутът се измива и се накисва за една нощ. На другия ден се измива и се слага да се свари заедно с бульона, чесъна, мащерката, дафиновия лист и лука. Щом заври, огънят се намалява и нахутът се оставя да къкри около 60 мин., докато омекне.

  2. 2.

    Приготвя се заливката, като всички продукти за нея се разбиват.

  3. 3.

    Когато се свари, нахутът се прецежда и топъл се разбърква със заливката.


Февр. 2009
Още подобни рецепти
Коментари