Начало За нас Реклама Контакти

Топла салата с кускус

Снимка за Топла салата с кускус
35
Време за приготвяне: 35 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Храната с арабско влияние има особеното свойство да сгрява, когато в студено и да разхлажда в жегите. Вероятно това се дължи на умелото боравене с подправките, но вие може да откриете съвсем друга теория, след като приготвите тази салата.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 моркова
  • 1 червена чушка
  • 100 г чери домати
  • 175 г нахут от консерва
  • 6 с. л. фъстъчено олио
  • 50 мл портокалов сок
  •  сок от ½ лайм
  •  морска сол
  •  прясно смлян черен пипер
  • 1 щипка смлян кимион
  • ½ връзка магданоз
  • 125 г арабски кускус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Морковите се почистват, обелват се и се нарязват се тънки шайби по диагонал. Чушката се измива, почиства се и се нарязва на тънки ивици. Чери доматите се измиват и се срязват на половинки. Нахутът се сипва в цедка, измива се и се отцежда добре.

  • 2.

    Морковите и чушката се запържват 5 мин. в 2 с. л. фъстъчено олио. Сипва се портокаловият сок и се оставя да къкри 5 мин. Сваля се от котлона, разбърква се с нахута и доматите.

  • 3.

    Зеленчуците се заливат със сока от лайм и с останалото олио. Подправят се с морска сол, черен пипер и кимион.

  • 4.

    Магданозът се измива и се подсушава. Листенцата се нарязват на ситно и се разбъркват със салатата. Всичко се изсипва в купа и се слага на студено.

  • 5.

    Кускусът се залива се с 250 мл вряла вода. Оставя се 10 мин. в съд с капак, за да набъбне.

  • 6.

    Топлият кускус се разбърква с охладените зеленчуци и се сервира.

Тази и много други рецепти ще намерите в книгата Вегетариански рецепти на Gourmet Publishing.

Подходящи типове вина
Ян. 2012
Още подобни рецепти
Коментари