Начало За нас Реклама Контакти

Топла салата от тиква и нахут

Снимка за Топла салата от тиква и нахут
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Богатата салата е изключително добър пример за смесване на четири основни вкуса – сладост от тиквата, кисело от лимона, фина горчивина от тахана и, разбира се, сол. Рецептата е приготвена от Дафар Шабан - лидер на Slow Food Youth Network София.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за салатата:
  • 1 кг тиква, обелена и нарязана на средни кубчета
  • 1 скилидка чесън, пресована
  • ½ ч. л. бахар, смлян
  • 2 с. л. зехтин
  • 400 г нахут от консерва
  • 1 малка глава лук, нарязана на ситно
  • ½ връзка пресен кориандър или магданоз, нарязан
  • за дресинга:
  • 1 скилидка чесън
  •  сокът от 2 лимона
  • 3 с. л. сусамов тахан
  • 2 с. л. зехтин
  •  

Начин на приготвяне

  • 1.

    Фурната се загрява на 220° С. В голям съд се смесват тиквата, чесънът, бахарът, захтинът и сол на вкус. Разбърква се добре и се прехвърля в тава. Пече се 25 мин. или докато тиквата омекне. Изважда се от фурната и се оставя да се охлади.

  • 2.

    Междувременно за дресинга скилидката чесън се счуква с малко сол и лимонов сок. Добавя се таханът и се разбива добре. Зехтинът и водата се сипват при непрекъснато разбиване.

  • 3.

    Салатата се сглобява, като се смесят тиквата, нахутът, лукът и кориандърът. Салатата се сервира топла и може да се залее със соса или той да бъде поднесен отделно. 


Подходящи типове вина
Ян. 2014
Още подобни рецепти
Коментари