Начало За нас Реклама Контакти

Тофи сладкиш с шоколадови снежинки

Снимка за Тофи сладкиш с шоколадови снежинки
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - концентрат

Имаме доста основания да ви предлагаме рецептата за точно този зимен сладкиш: от една страна, е различен от всички обичайни празнични десерти, от друга. носи снежно-шоколадов празничен дух и накрая - той е чисто и просто невероятно вкусен. 

СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции

  1. за тестото:
  2. 150 г почистени фурми
  3. 3 с. л. вода
  4. 60 г меко масло
  5. 1 ч. ч. кафява пудра захар
  6. 1 ч. ч. брашно с набухватели
  7. 1 ч. л. сода бикарбонат
  8. 2 яйца
  9. ½ ч. ч. лешници или орехи, запечени и нарязани
  10. ½ ч. л. ванилена есенция
  11. за сиропа:
  12. 50 мл кафява захар
  13. 50 мл вода
  14. за крема:
  15. 100 г фино крем-сирене 
  16. 100 г меко масло
  17. 200 г пудра захар
  18. 1 с. л. лимонов сок
  19. 1 ч. л. фино настъргана лимонова кора
  20. 1 ч. л. ванилена захар
  21. за гарниране:
  22. 100 г тъмен шоколад
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Водата се слага да заври и с нея се заливат фурмите. Оставят се да киснат 10 мин. Отцеждат се и се разбъркват, за да станат на по-малки парченца, или се пасират.

  2. 2.

    Захарта се разбива с маслото, докато изсветлее. Брашното се пресява със содата. Яйцата леко се разбиват и се добавят малко по малко към маслената смес, заедно с есенцията. Слагат се фурмите. Сипва се брашното, като се разбърква с шпатула. Накрая се прибавят орехите. Сместа се сипва в тавичка на пласт с дебелина 4 см. Пече се 20 - 30 мин. на 175˚ С. Изважда се от фурната и се оставя да се охлади 10 мин. Изважда се от формата.

  3. 3.

    За сиропа захарта се слага да заври с водата. След като поври 1-2 мин., с помощта на четка се нанася върху сладкиша. Оставя се да престои 1 нощ.

  4. 4.

    За крема маслото се разбива със захарта на пухкав крем. Отделно се разбива крем-сиренето. Добавя се лъжица по лъжица в маслената смес и ванилената захар.

  5. 5.

    Сладкишът се нарязва на парчета и се украсява с крема.

  6. 6.

    За шоколадовите снежинки върху лист се начертават снежинки с форма по желание. От хартия за печене се изрязват квадрати, които са малко по-големи от снежинките.

  7. 7.

    Шоколадът се нарязва, стопява се на водна баня и се охлажда до 32° С - тогава капка от него не се усеща върху устните. Сипва се във фунийка от хартия за печене и се шприцова върху хартията за печене, поставена върху нарисуваната снежинка. Когато се стегнат снежинките, се слагат в хладилника. Поръсват се с пудра захар, отделят се от хартията и се слагат върху парчетата сладкиш.
     


Дек. 2012
Още подобни рецепти
Коментари