Начало За нас Реклама Контакти

Тирамису

Снимка за Тирамису
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Когато стане дума за италиански десерти, всички кростати, каноли и панакоти бавно се отдръпват, за да направят място на вездесъщото тирамису.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • 5 жълтъка
  • 3 с. л. захар на ситни кристали
  • 50 мл марсала, порто или друго десертно вино
  • 500 г маскарпоне или крем-сирене
  • 200 с. л. заквасена сметана
  • 1 с. л. пудра захар
  • 200 мл еспресо
  • 100 мл амарето, кафеен или портокалов ликьор
  • 24 бишкоти савоярди
  • 50 г фино настърган тъмен шоколад
  • 2 с. л. какао

Начин на приготвяне

  • 1.

    Жълтъците се разбиват и се слагат на водна баня. При непрекъснато биене се добавят постепенно захарта и виното. Разбива се 8 - 10 мин., докато сместа стане гъста и пухкава. Кремът се сваля от огъня и се разбърква, докато се охлади съвсем.

  • 2.

    Маскарпонето и заквасената сметана се разбиват заедно с пудрата захар. Смесват се с яйчния крем.

  • 3.

    Половината от бишкотите се топват за секунда в кафето, смесено с ликьора, и се подреждат плътно една до друга на дъното на тавичка. Отгоре се намазват с половината от крема и се поръсва с половината от шоколада и какаото. Слага се втори ред сиропирани бишкоти и се шприцова останалият крем. Охлажда се 3-4 часа. Преди сервиране се поръсва с останалото какао и настърган шоколад.

Подходящи типове вина
Ноем. 2013
Още подобни рецепти
Коментари