Начало За нас Реклама Контакти

Тенюрки

Снимка за Тенюрки
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Разликата между родопските тенюрки и родопските мерудници е, че първите се точат, докато вторите се правят от рядко тесто и се разливат върху сача или направо върху плочата на печката. Приликата е, че и двете са невероятна закуска.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  • 2 яйца
  • 500 г кисело мляко
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 50 г разтопено масло
  • 600 г брашно
  • ½ ч. л. сол
  • 1 ч. ч. пудра захар
  • 100 г краве масло за намазване
  •  сладко от боровинки или мед за сервиране

Начин на приготвяне

  • 1.

    Содата се слага в киселото мляко и се разбърква.

  • 2.

    Яйцата се разбиват и се смесват с млякото, солта и разтопеното масло. Прибавя се брашното и се оформя меко тесто. Разточва се на пласт с дебелина 0,5 см., нарязва се на кръгове и се пече върху нагорещен сач от двете страни.

  • 3.

    Още горещи питките се намазват с масло и се поръсват обилно с пудра захар. Поднасят се със сладко, мед, а защо не и с пресни плодове.


Март 2012
Още подобни рецепти
Коментари