Начало За нас Реклама Контакти

Темпура от зелен фасул

Снимка за Темпура от зелен фасул
30
Време за приготвяне: 30 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Темпура са традиционни японски ястия, които са се появили под влиянието на първите португалски йезуитски монаси, стъпили в островната империя. Зеленият фасул не е типичният зеленчук за темпура, но е много вкусен и ефектен в този вид.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 500 г зелен фасул
  2. за панировката:
  3. 1 яйце
  4. 1 ч. ч. ледена газирана вода
  5. ⅔ ч. ч. брашно
  6. ⅓ ч. ч. царевично нишесте
  7. 2 ч. ч. олио за пържене
  8. за соса:
  9. 100 мл лек соев сос
  10. 2 с. л. оризов оцет
  11. 1 с. л. мед
  12. 1 ч. л. настърган джинджифил
  13. 1 скилидка чесън, ситно нарязан
  14. ½ люта чушка, ситно нарязана

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Зеленият фасул се почиства и се пуска във вряща подсолена вода за 6 - 12 мин., докато стане крехък, но все още хрупкав. Веднага се пуска в ледена вода, за да не загуби свежия си зелен цвят. Шушулките се подсушават и се нанизват на шишчета по 4-5.

  2. 2.

    Яйцето се разбива с половината от ледената газирана вода, добавят се пресятото брашно и нишесте, разбърква се кратко, налива се останалата вода, пак се разбърква бързо и съдът се слага в купа с лед.

  3. 3.

    Олиото се сипва в малък дълбок тиган или касерола да се загрее, но без да пуши.

  4. 4.

    Нанизаните бобени шушулки се топват в тестото и се пуска в загрятото олио. Пържат се няколко секунди, докато леко порозовеят. Слагат се върху решетка да се отцедят.

  5. 5.

    За соса всички продукти се разбъркват, докато се разтвори медът. Темпурата се поднася с купичка сос, в който се топят шишчетата, и със зелена салата.


Подходящи типове вина
Юни 2011
Още подобни рецепти
Коментари