Начало За нас Реклама Контакти

Телешки кюфтенца с пюре от грах

Снимка за Телешки кюфтенца с пюре от грах
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Телешкото и зеленият грах са класическа за България комбинация, която обикновено се явява под формата на яхния. Но в тази рецепта на Ивелина Иванова от книгата на издателство Гурме "Любими семейни рецепти" можете да й се насладите във вид на сочни печени кюфтенца и пухкаво пюре.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г телешка кайма
  • ½ ч. ч. студено прясно мляко
  • 1 дебела филия пълнозърнест хляб
  • 1 с. л. горчица
  • 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  • 3 стръка зелен лук, ситно нарязани
  • ½ ч. л. мащерка,
  • 1 с. л. заквасена сметана
  • 1 ч. л. настъргана лимонова кора
  • 2 с. л. шамфъстък или бадеми, нарязани на ситно
  • 2 с. л. меко масло
  •   сол и черен пипер на вкус
  • за пюрето:
  • 2 с. л. краве масло
  • 1 с. л. лук, нарязан на ситно
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • ½ чаша вода
  • 1 ч. л. MAGGI® Апетит
  • 500 г замразен зелен грах
  • 1 с. л. ябълков оцет

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Хлябът се накисва в студеното мляко. Маха се кората, стрива се на каша и се добавя към каймата. Слагат се горчицата, магданозът, лукът, мащерката и сметаната. Подправя се със сол и черен пипер на вкус.

  2. 2.

    Шамфъстъкът се разбърква с маслото и лимоновата кора. Оформят се 8 кюфтета, в центъра на които се поставя по една топчица от маслото със шамфъстъка. Слагат се да се пекат

  3. 3.

    Половината от маслото за пюрето се сгорещява и в него се задушават лукът и чесънът. Сипват се горещата вода и MAGGI® Апетит и щом всичко заври, се слага грахът, а за да остане богат на витамини, се задушава за не повече от 3-4 мин. Пасира се заедно с останалото масло и оцета. 


Подходящи типове вина
Юли 2010
Още подобни рецепти
Коментари