Начало За нас Реклама Контакти

Сръбски кебапчета

Снимка за Сръбски кебапчета
40
Време за приготвяне: 40 мин. + няколко часа в хладилника
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

В Сърбия "двойка кебабчета" не означава нищо - бройката в порцията ćevapčići трябва да е кратна на 5. Но дори и тогава изпечените на скара лакомства може да малеят в очите на верните им почитатели.  

СъставНеобходими продукти за около 20 броя

  • 700 г смляно свинско месо
  • 400 г смляно телешко месо
  • 200 г смляно агнешко месо
  • 1 голяма глава лук, много ситно нарязан
  • 2 скилидки чесън, пресован
  • 1 с. л. смляна морска сол
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 2 с. л. сладък червен пипер
  • 1 ч. л. лют червен пипер
  • 6 с. л. магданоз, ситно нарязан
  • 3 с. л. зехтин
  • ½ ч. л. сода бикарбонат
  • 180 мл газирана вода

Начин на приготвяне

  • 1.

    Всички продукти се омесват много добре, докато се оформи пластична еднородна маса. На ръка се меси около 10 мин. Омесването може да стане и в кухненски робот с приставката за маслено тесто (лопатка) или куката за месене на тесто. В робот каймата се меси 7 мин. на средна скорост.

  • 2.

    Каймата се слага в хладилника да почине поне 2 часа или за една нощ.

  • 3.

    Оформят се продълговати кебапчета с дължина 10 см. За да не лепне каймата, ръцете непрекъснато се топят в купа със студена вода. Могат да се изпекат на барбекю или на грил-тиган намазан с мазнина, докато много добре се зачервят от всички страни. Ако отвън са зачервени, а отвътре не са готови, може да се сложат за 6-7 мин. във фурна, загрята на 200° С.

Подходящи типове вина
Май 2016
Още подобни рецепти
Коментари