Начало За нас Реклама Контакти

Телешки език с гъби

Снимка за Телешки език с гъби
180
Време за приготвяне: 180 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино
Виж видеото към тази рецепта

Богата на аромати, с наситен плътен вкус, тази необичайна рецепта ще впечатли хората, за които я приготвите, а за вас ще бъде предизвикателство и удоволствие.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 телешки език, около 1,2 кг
  2. 1 дафинов лист
  3. 1 морков, нарязан на кръгчета
  4. 1 глава лук
  5. 5 зърна карамфил*
  6. 200 г печурки, нарязани
  7. 1 с. л. сушени манатарки
  8. 1 с. л. масло
  9. 1 глава лук, ситно нарязана за плънката
  10. 3 с. л. магданоз, нарязана ситно
  11. 1 с. л. зехтин
  12. 500 г бутертесто
  13. 1 яйце за намазване
  14.  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Езикът се измива много добре и се залива с 1.5 л студена вода. Слага се да заври, като непрекъснато се обира пяната. Щом престане да пуска пяна, се добавят дафиновият лист, морковът и лукът, набоден с карамфилчетата. Вари се около 2 часа. Премества се в ледена вода и се обелва.

  2. 2.

    В центъра на езика се прави дълъг разрез, като дълбочината стига до половината от дебелината на езика. Ножът се завърта първо от едната страна на 60° и после от другата. По този начин се оформя кухина, в която ще се разположи плънката.

  3. 3.

    За плънката манатарките се заливат с 1 ч. ч. гореща вода и се оставят за 20 мин. да набъбнат. В загретия зехтин се слагат маслото и нарязаният лук и се разбъркват 3-4 мин. Добавят се печурките и накиснатите нарязани манатарки. Задушават се около 10 мин. Добавят се магданоз, сол и черен пипер на вкус.

  4. 4.

    Плънката се слага в направената кухина. Бутертестото се разточва тънко, върху него се слага езикът и се увива внимателно. Отгоре се намазва с жълтъка и се запича в загрята на 180° С фурна за 30 мин.


Видео
Подходящи типове вина
Дек. 2010
Още подобни рецепти
Коментари