Начало За нас Реклама Контакти

Телешки дроб с винен сос

Снимка за Телешки дроб с винен сос
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Телешкият дроб е мощна и щедра храна, която е чудесен източник на витамин А. Наситеният му вкус се спогажда добре със също толкова интензивни съставки като червеното вино, салвията и бахара, което обрича тази средиземноморска рецепта на истински успех.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 600 г телешки дроб
  • 4 с. л. брашно
  • 1 с. л. зехтин
  • 2 с. л. масло
  • за соса:
  • 100 г бекон, нарязан на тънки парченца
  • 1 скилидка  чесън
  • 1 глава  лук, нарязана на ситно
  • 200 мл червено вино
  • 1 с. л. брашно
  • 1 кубче MAGGI® бульон Телешки ребърца
  • 1 щипка смлян бахар
  • 1 ч. л. нарязана прясна салвия или 1/2 ч.л. сушена
  • 400 г пресни домати, нарязани на четвъртинки, с отделени семки, или от консерва
  •   черен пипер на вкус
  • за гарниране:
  • 500 г картофи
  • 1 с. л. масло
  • 1 с. л. MAGGI® Вълшебен вкус Градински подправки

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Картофите за гарнитурата се обелват, нарязват се на кръгчета и се слагат да се сварят за 10 мин. на пара.

  2. 2.

    Дробът се почиства от ципите и кръвоносните съдове и се разрязва на 4 плоски парчета. Подсушава се с кухненска хартия и се овалва в брашното. Изтупва се.

  3. 3.

    Загряват се зехтинът и маслото. Дробът се запечатва от всички страни и се готви до желаната степен на готовност. Изважда се и се държи на топло.

  4. 4.

    В останалата мазнина в тигана се добавят чесънът, лукът и беконът. Огънят се намалява и се разбъркват, докато омекнат.

  5. 5.

    Прибавят се виното, 200 мл гореща вода и се натрошава кубчето MAGGI® бульон Телешки ребърца, слагат се бахарът и салвията. Оставя се да къкри 3-4 мин. Добавят се доматите и брашното, разтворено в 2 с. л. вода, и след 3-4 мин. сосът е готов.

  6. 6.

    В загрятото масло се слагат сварените на пара картофи. Сотират се 3-4 мин, докато порозовеят и се поръсват с MAGGI® Вълшебен вкус Градински подправки. Разбъркват се. Дробът се сервира полят със соса, гарниран с картофите.


Галерия
Ян. 2010
Още подобни рецепти
Коментари