Начало За нас Реклама Контакти

Тарта с мед и дюли

Снимка за Тарта с мед и дюли
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Стипчивите в прясно състояние дюли, когато се изпекат, запазват специфичния си аромат, като естествената им сладост се изявява с пълна сила.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • за пълнежа:
  • 2 дюли
  • 2 с. л. мед
  • 2 с. л. масло
  • 1 пръчица канела
  • 3 с. л. сладко от малини или ягоди
  • за тестото:
  • 340 г пшенично брашно
  • 30 г царевично брашно
  • 4 с. л. фина кристална захар
  • ⅓ ч. л. морска сол
  • 1 щипка канела
  • ½ ч. л. смлян джинджифил
  • 200 г студено масло
  • 1 яйце
  • 2 жълтъка

Начин на приготвяне

  • 1.

    Дюлите се нарязват на резени и се слагат в съд за печене. Поръсват се с меда и стопеното масло. Слага се канелата. Съдът се покрива с алуминиево фолио и се пече 1 час в загрята фурна на 180° С. От време на време дюлите се разбъркват. Охлаждат се.

  • 2.

    Смесват се двата вида брашно, солта, подправките и захарта и стриват на трохи със студеното масло. Добавят се яйцето и жълтъците. Бързо се замесва тесто. Когато стане на топка, се увива във фолио и се слага за 40 мин. в хладилника. Разточва между два листа хартия за печене на слой с дебелина 3-4 мм. Дъното и стените на форма за печене с диаметър 28 - 30 см, намазана с масло, се покриват с тестото. Притиска се по стените и се оформят ръбовете. Отгоре се разпределят сладкото от малини и дюлите.

  • 3.

    Пече се около 40 мин. във фурна, загрята на 170° С, или докато тестото се зачерви.

  •  
Подходящи типове вина
Дек. 2014
Още подобни рецепти
Коментари