Начало За нас Реклама Контакти

Тарт с червени плодове

Снимка за Тарт с червени плодове
120
Време за приготвяне: 120 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

По света има неизброимо количество рецепти за превъзходни сладкиши, но тази комбинация от тънко маслено тесто, ванилов крем и леко желирани дъхави горски плодове е сред онези творби, които заслужават да стоят на най-висок пиедестал в сладкарството.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за тестото:
  2. 1 ½ ч. ч. бяло брашно
  3. ½ ч. ч. царевично брашно
  4. 50 г филирани бадеми
  5. 1 щипка сол
  6. 6 с. л. захар
  7. 2 ч. л. бакпулвер
  8. 125 г масло
  9. 2 яйца
  10. за крема:
  11. 2 жълтъка
  12. 3 с. л. захар
  13. 1 с. л. брашно
  14. 2 с. л. нишесте
  15. 500 мл прясно мляко
  16. 1 ч. л. ванилена захар
  17. 50 г студено масло
  18. за плодовия слой:
  19. 600 г червени горски плодове
  20. 1 с. л. желатин
  21. 4 с. л. сладко от малини или ягоди
  22. 5-6 листа мента
  23. 2 с. л. ликьор от ягоди или друг
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В купа се смесват двата вида брашно, бадемите, солта, захарта и бакпулверът. Слага се маслото и се стрива на трохи с брашнената смес. Яйцата се прибавят едно по едно, като се разбъркват с вилица, накрая тестото се събира на топка с ръце. Не бива да се меси дълго. Разточва се на кръг с диаметър 32 см върху хартия за печене. Прехвърля се в намаслена форма за печене с диаметър 28 см. Оформя се ръбче. С вилица се набожда дъното на няколко места. Изпича се във фурна, загрята до 180° С за 15 - 20 мин., или докато краищата леко порозовеят. Охлажда се.

  2. 2.

    За крема жълтъците се разбиват със захарта, прибавят се брашното и нишестето. Млякото се кипва и се налива на тънка струйка в яйчната смес при непрекъснато разбъркване. Кремът се слага на огъня и се разбърква, до сгъстяване. Накрая се добавя маслото и се разбърква, докато се поеме. Сипва се в изпечената кора още горещ и се охлажда.

  3. 3.

    Желатинът се разбърква с 3 с. л. студена вода и се оставя за 10 мин. да набъбне. Плодовете се разбъркват със сладкото, ментата и ликьора. Желатинът се стопява на водна баня или в микровълнова фурна, без да завира. Добавя се горещ към плодовете и сместа се сипва върху сладкиша. Охлажда се, докато се втвърди.
     


Подходящи типове вина
Юли 2012
Още подобни рецепти
Коментари