Начало За нас Реклама Контакти

Сърдечна торта

Снимка за Сърдечна торта
360
Време за приготвяне: 360 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Всеки един момент е подходящ да покажеш обичта си. И няколко часа в кухнята може да са добра цена за това. Сложете любовта на първо място и се потoпете в удоволствието от създаването на тази торта.

СъставНеобходими продукти за 12

  • за плодовия слой:
  • 2 ч. ч. сок от горски плодове
  • 2 с. л. желатин
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • 100 г ягоди
  • 100 г малини
  • 100 г боровинки или къпини
  • 2-3 кумкуата или филетирани портокали
  • 1 карамбола, нарязана на парченца, по желание
  • за млечно-сметановия слой:
  • 400 мл прясно мляко
  • 4 яйца
  • ½ ч. ч. захар за крема
  • 200 мл сметана за разбиване
  • 2 с. л. желатин
  • 5 големи целувки
  • 2-3 с. л. счукан шамфъстък, по желание
  • 3-4 зелени смокини от сладко, нарязани на ивички
  • 100 г захар за белтъците
  • 1 пак. ванилена захар
  • за блата:
  • 4 яйца
  • 200 г пудра захар
  • 120 г брашно
  • 50 мл ликьор
  • за украса:
  •  цветя
  •  листа от маточина и мента

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За блата яйцата се разбиват със захарта на бързи обороти с миксера около 4 мин. Прибавя се пресятото брашно, разбърква се и се разстила в тава върху хартия за печене на слой от 1 см. Изпича се в загрята до 180° С фурна за 12-15 мин. и се оставя да се охлади.

  2. 2.

    От блата се изрязва основа за тортата с помощта на формата, в която ще се желира. Останалият блат се начупва на парченца.

  3. 3.

    Желатинът за плодовия слой се разбърква с 4 с. л. студена вода и се оставя да набъбне за 3-4 мин. Сокът от горски плодове се загрява заедно с лимоновия сок. Ако има нужда, се прибавя още малко захар. Сипва се желатинът, отстранява се от огъня и се разбърква, докато се разтвори. Слага се в съд с вода и лед и се разбърква от време на време, докато съвсем изстине и леко започне да се желира. Половината от сместа се изсипва във формата и се оставя в хладилник, за да се стегне.

  4. 4.

    Върху желирания слой се подреждат плодовете и се заливат с останалата желатинова смес. Оставя се в хладилника да се стегне.

  5. 5.

    Прясното мляко се разбива заедно с яйцата и захарта и се загрява на слаб огън или на водна баня при непрекъснато разбъркване. Желатинът за млечния слой се накисва в 3-4 с. л. студена вода. Щом кремът се сгъсти, се добавят ванилията и желатинът. Разбърква се, докато се разтвори. Съдът с крема се поставя в купа с вода и лед и се разбърква от време на време, докато почти се желира.

  6. 6.

    Белтъците се разбиват със захарта на твърд сняг. Сметаната също се разбива. Почти желираната смес се разбърква с разбитите белтъци и сметаната. Половината от получения крем се слага във формата над плодовия слой и се слага отново да се желира. В останалата смес се добавят парченцата блат, натрошените целувки и смокините и тогава се изсипва във формата.

  7. 7.

    Изрязаният блат се поставя най-отгоре и се напръсква с ликьора. Добре е сладкишът да постои поне 6 ч. в хладилника.

  8. 8.

    Обръща се, като първо внимателно се обикаля ръбът на тортата с нож, а после в гореща вода се потапя кухненска кърпа, изстисква се и се увива по стените и дъното на формата.

  9. 9.

    Украсява се със свежи цветя, маточина и мента.

Галерия
Авг. 2009
Още подобни рецепти
Коментари