Начало За нас Реклама Контакти

Свинско филе в коричка с манатарки и пяна от нар

Снимка за Свинско филе в коричка с манатарки и пяна от нар
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Великолепна празнична рецепта от няколко части, която ще изкуши с ароматите си всеки поклонник на вкусната домашна храна. За нея се изискват повече усилия, особено за висшия пилотаж с пяната от нар, но пък резултатът си заслужава на сто процента.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 500 г бутертесто
  • 1 жълтък
  • 3 свински бонфилета, около 1,2 кг
  • 1 ч. л. смлян шарен пипер
  • 1 ч. л. сух риган
  • ½ ч. л. розмарин
  • 1 ч. л. смлян кимион
  • 4 с. л. зехтин
  • за гъбения сос:
  • 2 с. л. сушени манатарки
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 600 г печурки, нарязани на филийки
  • 2 с. л. нарязани сушени домати
  • 2 с. л. балсамов оцет
  • 4 с. л. пресен магданоз, нарязан на ситно
  • 2 с. л. копър, нарязан на ситно
  • за пяната от нар:
  • 1 ч. ч. сок от нар
  • 50 мл порто или вермут
  • 1 ч. л. зелен пипер на зърна
  • 1 с. л. мед
  • 1 ч. л. пресен розмарин или щипка сушен
  • 1 ч. л. пектин на прах
  • 1 ч. ч. зърна от нар

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Бутертестото се разгъва и се нарязва на по-големи форми, по желание. Всяка се намазва с жълтък и се слага да се изпече на 190°С за около 15 мин. или докато добре се зачерви.

  2. 2.

    Приготвя се гъбеният сос, като манатарките се накисват за 20 мин. в чаша гореща вода. След това се прецеждат, като водата се запазва. В сгорещения зехтин се слагат лукът и чесънът и се разбъркват 2-3 мин. на силен огън. Добавят се печурките и манатарките и се разбъркват, докато се изпари водата. Сипват се сушените домати, балсамовият оцет и 2 с. л. от запазената вода от гъбите. Подправят се на вкус с магданоз, сол и пипер.

  3. 3.

    Смесват се подправките и зехтинът и с тях се намазват филетата. Най-добре е да постоят така намазани в хладилника за 3-4 часа. Пекат се върху загрят грил-тиган или на грил на средна температура за около 20-25 мин., като трябва да се зачервят добре от всички страни. Ако обичате месото добре изпечено, сложете ги за още 10 мин. във фурната на 190°С. Оставят се на топло и трябва да починат поне 10 мин., преди да се нарежат.

  4. 4.

    Пяната от нар се приготвя, като се слагат да заврат сокът от нар, портото, зеленият пипер и розмаринът. Когато течността поври около минута, се прецежда и се подправя с меда, пипер и щипка сол. Оставя се да поври още минута. Пектинът се добавя към соса. Разбърква се, докато се стопи. Щом се поохлади, но без да е съвсем изстинал, се разбива на пяна с приставката за пасиране на миксера или машинка за фрапе. Пяната се приготвя в момента на сервирането, а пектинът я прави по-устойчива.

  5. 5.

    Ястието се сервира, като формичките от бутертесто се срязват наполовина и се пълнят с лъжица от гъбената гарнитура, няколко парченца от нарязаното филе и лъжица пяна от нар. Доукрасява се със зърна от нар.

Съвет:
Може да направите сок от нар, като отделите семките на плода и ги пасирате. След това прецедете, като ги притискате силно.

Март 2008
Още подобни рецепти
Коментари