Начало За нас Реклама Контакти

Свинско бонфиле с ананасова салца

Снимка за Свинско бонфиле с ананасова салца
45
Време за приготвяне: 45 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ананасът е известен на европейците от края на ХV век, когато Христофор Колумб се завръща от Америка и донася първите плодове като дар за испанския кралски двор. Първоначално е бил разпространен само в Средна и Южна Америка, но днес се засажда във всички страни от тропическия пояс между 25° северна и южна ширина. В Европа се отглежда в оранжерии още от 1690 г. Комбинацията ананас с месо е изключително подходяща, защото в пресния плод се съдържа ферментът бромелаин, който прави месото по-крехко. Освен това ананасът е и много здравословен - в него има витамини С, В12 и Е, както и 16 различни минерала - желязо, магнезий, калций, цинк, манган и др.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. свински бонфилета, около 800 г общо
  2. 2 с. л. зехтин
  3. 1 ч. л. чили
  4. ½ ч. л. млян кимион
  5. 100 мл сок от ананас
  6.  черен пипер на вкус
  7. за салцта:
  8. 1½ ч. ч. плодове, нарязани на ситно, по избор (ананас, нектарини, портокали, манго, домати, авокадо)
  9. ¼ червен лук, нарязан на ситно
  10. ½ жълта или червена чушка, нарязана на кубчета
  11. ½ малка зелена люта чушка, с отделени семки, нарязани на ситно
  12. 1 с. л. нарязан на ситно магданоз
  13. 2 с. л. лимонов сок
  14. ½ ч. л. кимион
  15.  сол на вкус
  16.  пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Зехтинът се загрява и в него се слага чилито и кимионът. Разбърква се, докато станат ароматни. Прибавя се ананасовият сок и сместа се оставя да ври, докато се редуцира до 2 с.л. Подправя се със сол и пипер на вкус.

  2. 2.

    С получената глазура се намазват филетата и се оставят да постоят 10-20 мин.

  3. 3.

    През това време се приготвя салцата, като се смесват всички съставки и се оставят да постоят 10-15 мин.

  4. 4.

    Загрява се грилът или грил-тиган. Намазва се леко с олио или зехтин. Слагат се филетата и се пекат 7 мин. под капак или фолио. Обръщат се и се пекат под капак още 7 мин. Отдръпват се от огъня и се оставят да починат 5 мин., преди да се нарежат.


Авг. 2007
Още подобни рецепти
Коментари