Начало За нас Реклама Контакти

Суфле със сирене в ладийки от тиквички

Снимка за Суфле със сирене в ладийки от тиквички
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

С тази рецепта, която носи духа на голямата френска кухня Екатерина Вълева спечели поредния кръг на кулинарния конкурс на списание МЕНЮ.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 6 средноголеми тиквички
  2. 300 мл прясно мляко
  3. 1 резен лук
  4. 1 щипка индийско орехче
  5. 75 г масло
  6. 50 г брашно
  7. 1 щипка суха горчица
  8. 180 г чедър
  9. 4 жълтъка
  10. 5 белтъка
  11.  сол и черен пипер

Начин на приготвяне

  1. 2.

    Млякото заедно с резена лук и индийското орехче се кипва за 2-3 мин., след което се прецежда.

  2. 3.

    Разтопяват се 50 г от маслото се добавят брашното и горчицата. Запържва се около 1 мин., сваля се от огъня и се налива млякото. Връща се на огъня и се разбърква още малко. Добавят се 100 г сирене, жълтъците, сол и черен пипер на вкус.

  3. 4.

    Белтъците се разбиват на твърда пяна и се добавят към сместа.

  4. 5.

    Ладийките се намазват леко с масло и се напълват до 2/3 със сместа. Нареждат се в тава за печене. Около тях се сипва сварената и поизцедена вътрешност на тиквичките, смачкана на пюре с малко масло.

  5. 6.

    Пече се около 15 мин. в предварително загрята на 180° С фурна. Щом суфлето се надуе и оформи, се оставя да се охлади. Поръсва се с останалото настъргано сирене и се сервира с пюрето.

В оригиналната рецепта на Екатерина Вълева суфлетата се дозапичат до златисто със заливка от течна сметана, подправена със сол и черен пипер, но ние решихме да опитаме във варианта без нея. За сметка на това смесихме пюрето от вътрешността на тиквичките с малко заквасена сметана.

Подходящи типове вина
Окт. 2010
Още подобни рецепти
Коментари