Начало За нас Реклама Контакти

Студена крем супа от зелена салата

Снимка за Студена крем супа от зелена салата
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Леката горчивина, характерна за зелената салата, придава на крем супата вкус, който приятно стимулира апетита за следващите ястия от менюто.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 2 зелени салати
  2. 1 с. л. зехтин
  3. 1 връзка пресен лук, ситно нарязан
  4. 3 тиквички, нарязани на кубчета
  5. 50 мл вермут или бяло вино
  6. 800 мл зеленчуков или пилешки бульон
  7. 1 ч. ч. кисело мляко, по желание
  8. 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  9. 2 с. л. мента, ситно нарязана
  10.  сол и пипер на вкус
  11. за гарниране:
  12. 4 репички
  13. 1 стрък пресен лук
  14. 4 с. л. кисело мляко
     

Начин на приготвяне

  1. 1..

    Листата на салатата се накъсват. Слага се да заври 1 л вода с 1 ч. л. сол. Парчетата салата се слагат във врящата вода за 30 сек. Изваждат се с щипки и се слагат в купа със студена вода и лед, за да запазят свежия си цвят. Изваждат се, отцеждат се, подсушават се и се нарязват.

  2. 2.

    Зехтинът се сгорещява и в него се слага лукът. Разбърква се, докато бялата част стане прозрачна. Слагат се кубчетата тиквички, разбъркват се 2-3 мин. Налива се вермутът. Разбърква се, докато се поизпари. Слага се бульонът. Вари се, докато тиквичките омекнат. Пасира се. Слагат се половината от киселото мляко, чесънът, ментата и накрая салатата. Отново се пасира. Разбърква се с останалото мляко. Охлажда се и се слага в хладилника за 1 час. Супата може да се приготви във веган вариант без кисело мляко.

  3. 3.

    Супата се сервира студена с резенчета репички, лъжица мляко и нарязан пресен лук
     


Апр. 2012
Още подобни рецепти
Коментари