Начало За нас Реклама Контакти

Студен боровинков чийзкейк

Снимка за Студен боровинков чийзкейк
120
Време за приготвяне: 2 часа + 2 часа за охлаждане
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Играта с продуктите в този трислоен и нетрадиционен чийзкейк (без никакво сирене) ще забавлява всеки, който го приготви, опита, или защо не, получи като подарък.

СъставНеобходими продукти за 12 порции

  1. за блата:
  2. ½ ч. ч. едро смлени орехи
  3. 2 ч. ч. смлени маслени бисквити
  4. 1 с. л. стафиди
  5. 100 г меко масло
  6. за пълнежа:
  7. 1 ч. ч. изцедено кисело мляко
  8. 1 ч. ч. студена сметана за разбиване
  9. 2 белтъка
  10. ⅔ ч. ч. захар
  11. 4 с. л. вода за белтъците
  12. 1 с. л. желатин
  13. 4 с. л. студена вода за желатина
  14. 1 ч. ч. черни боровинки, пресни или замразени
  15. за горния слой:
  16. 1 ч. ч. черни боровинки
  17. 1 ч. ч. бяло сладко пенливо вино
  18. 1 с. л. желатин
  19. 4 с. л. вода
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Орехите се смесват с бисквитите, стафидите и маслото. Тестото се притиска по дъното и стените на форма с подвижни стени, силиконова форма за сладкиши или метална форма, застлана с хартия за печене. Слага се във загрята фурна за 8 мин. на 170° С. Охлажда се.

  2. 2.

    Захарта се слага да заври заедно с водата на много гъст сироп - капка от сиропа, пуснат в ледена вода, трябва да стане на топче.

  3. 3.

    Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг. Горещият сироп се налива на тънка струя в белтъците при непрекъснато разбиване.

  4. 4.

    Сметаната се разбива на сняг. Желатинът за пълнежа се накисва във водата, докато набъбне, и се стопява на водна баня или в микровълновата фурна за 30 сек., без да завира.

  5. 5.

    Киселото мляко се разбива и се смесва с разбитата сметана, белтъците и желатина. Сместа се разделя на две части. В едната се слагат боровинките, като половината от тях може леко да се пасират предварително.

  6. 6.

    На дъното на формата се слага боровинковият слой, отгоре се сипва белият крем. Оставя се в хладилника да се стегне.

  7. 7.

    За горния слой желатинът се накисва във водата. Виното се загрява и в него се стопява желатинът. Ако има нужда, се добавят 1-2 с. л. захар. Охлажда се до полужелиране и се смесва с боровинките.

  8. 8.

    Върху стегнатия сладкиш се сипва боровинковото желе и отново се охлажда.
     


Подходящи типове вина
Окт. 2011
Още подобни рецепти
Коментари