Начало За нас Реклама Контакти

Странджанска грис халва

Снимка за Странджанска грис халва
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна

Необичайната рецепта за грис халва с много по-малко от обичайното количество мазнина е един от позабравените странджански кулинарни шедьоври.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 600 мл прясно мляко
  • 200 г захар
  • 1 ч. л. ванилена захар
  • 100 г масло
  • 200 г грис
  • 100 г белени бадеми
  •  пудра захар и канела за поръсване

Начин на приготвяне

  • 1.

    Млякото се кипва, сипва се захарта и се бърка, докато се разтвори. Добавя се ванилената захар.

  • 2.

    Маслото се сгорещява и в него се слагат грисът и бадемите. Бъркат се непрекъснато, докато порозовеят. Сипва се млякото, разбърква се около минута, съдът се затваря с чиста кърпа и капак и се оставя за 3 мин. на много тих огън, без да се разбърква.

  • 3.

    Отваря се, разбърква се много добре с вилица. Не бива да остане нито едно по-едро топче. Добрата грис халва е пухкава и въздушна. Сипва се в широка чиния. Поръсва се с пудрата захар и канелата.

  •  
Май 2014
Още подобни рецепти
Коментари