Начало За нас Реклама Контакти

Стек от целина със сос беарнез

Снимка за Стек от целина със сос беарнез
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Има ли такова нещо като стек, от който любителите на здравословния живот да не се притесняват? "Меню" отговаря: "Да!", и предлага тази апетитна рецепта, в която главната роля е на целината, а забележителната поддържаща - на класическия сос беарнез.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 голяма глава целина
  • 4 с. л. зехтин
  • 1 щипка сушен розмарин или ½ ч. л. нарязани листа от пресен
  • 1 ч. л. настъргана кора от лимон
  • 2 скилидки чесън
  • 4 с. л. нарязан магданоз
  • ½ ч. л. кимион на зърна
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1 с. л. каперси, по желание
  •   сол, черен пипер на вкус
  • за соса беарнез:
  • 6 зърна черен пипер
  • ½ глава  лук, нарязана на ситно
  • 2 с. л. нарязан пресен естрагон или 1 ч. л. сушен
  • 3 с. л. винен оцет
  • 3  жълтъка
  • 200 г студено краве масло, нарязано на кубчета
  • 1 с. л. каперси за гарниране, по желание

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Целината се обелва и се нарязва на филии с дебелина 1 см. Кипва се 1 л вода с 1 ч. л. сол. Пускат се резените целина и се варят 3 мин. Изваждат се и се подсушават.

  2. 2.

    Счукват се в хаванче или се пасират заедно зехтинът, розмаринът, лимонената кора, чесънът, магданозът, кимионът и лимоновият сок. Сместа се посолява на вкус.

  3. 3.

    Целината се намазва с половината от зелената смес. Изпича се на загрят грил или грил-тиган от двете страни.

  4. 4.

    Сосът се приготвя, като се слагат да се сварят черният пипер, лукът, естрагонът и оцетът. Варят се, докато течността се редуцира наполовина, след което се прецежда.

  5. 5.

    Жълтъците се разбиват с редуцираната смес на водна баня, докато се сгъстят. Прибавят се кубчетата студено масло, като сосът се разбива непрекъснато до пълното им поемане.

  6. 6.

    Стековете от целина се сервират със сос беарнез, останалия зелен сос и каперсите.

Препоръчани напитки: бяло сухо пенливо вино, особено подходяща е испанската кава

Ноем. 2009
Още подобни рецепти
Коментари