Начало За нас Реклама Контакти

Средиземноморски доматен пай с артишок и аншоа

Снимка за Средиземноморски доматен пай с артишок и аншоа
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Разноцветният пай на Ани Шакарян-Маринова от vkusnoteka.blogspot.com е чудесен пример за използването на различни варианти на продуктите за колоритен вид и вкус.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  • за масленото тесто:
  • 220 г брашно
  • 125 г студено масло
  • 1 яйце
  • 1 ч. л. сол
  • 2 с. л. студена вода
  • за плънката: 
  • ¾ ч. ч. сирене манчего или пармиджано, настъргани
  • ¾ ч. ч. моцарела, настъргана
  • 3 с. л. галета
  • 1 голяма глава лук
  • 2 стръка пресен лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 шепа листа от пресен босилек
  • 1 шепа листа от прясна мащерка
  • ¼ ч. л. сол
  •  прясно смлян черен пипер
  •  зехтин
  • 1 розов домат
  • 1 зелен домат
  • 3-4 чери домата
  • 1 малък жълт домат
  • 100 г маринован артишок
  • 5 рибки маринована аншоа
  •  зехтин
  •  прясно смлян черен пипер
  •  лилав и зелен босилек 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Брашното се слага в купа. Маслото се нарязва на малки кубчета и с ръце се претрива с брашното, докато се получат трохи. Добавя се яйцето и се разбърква. Сипват се солта и водата и се омесва маслено тесто. Увива се в прозрачно фолио и се прибира в хладилника за 30 мин.

  • 2.

    През това време главата лук се нарязва на тънки полумесеци и се задушава в малко зехтин в тиган, докато омекне и добие златист цвят. Охлажда се и се смесва със сирената, нарязания на ситно пресен лук, пресования чесън, галетата, нарязания босилек, мащерката, черния пипер и солта.

  • 3.

    Доматите се нарязват на кръгчета не по-дебели от 0,5 см, посоляват се и се поставят в гевгир, за да се отцедят леко. Подсушават се с кухненска хартия.

  • 4.

    Тестото се изважда от хладилника и се разточва на тънка кора с диаметър малко по-голям от размера на формата за пай. С точилката кората се прехвърля в тавичката и след като хубаво покрие дъното и стените, се орязват краищата. Набожда се с вилица и се охлажда още 20 мин. в хладилник.

  • 5.

    Фурната се загрява на 180° С. Изважда се формата от хладилника, покрива се с хартия за печене и отгоре се слага тежест за печене или зърна боб. Пече се 15 мин., след това се отстраняват хартията и тежестите и се допича още 15 мин. до златист загар.

  • 6.

    Температурата на фурната се увеличава на 200° С. В кората се разпределя плънката със сирената. Отгоре се подреждат кръгчетата домати, като се редуват с артишока и се завършва с аншоата. Поръсва се с прясно смлян черен пипер и се полива със струйка зехтин. Пече се около 30 мин. до готовност. Изважда се от фурната и се поръсва с листенца босилек. 

Подходящи типове вина
Авг. 2014
Още подобни рецепти
Коментари