Начало За нас Реклама Контакти

Солена тиквена баница

Снимка за Солена тиквена баница
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Баницата, въпреки че е изконно българско печиво, много лесно вдъхновява готвачите да екпериментират. Така традиционно сладкият тиквен пълнеж с помощта на сирене, маслини и праз се превръща в ароматна солена плънка. 

СъставНеобходими продукти за 6-8 порции

  1. 6 кори за баница
  2. 4 с. л. зехтин
  3. 1 стрък праз, ситно нарязан
  4. 500 г тиква, нарязана на малки кубчета
  5. 4 яйца
  6. 100 г заквасена сметана
  7. 4 с. л. маслини каламата, нарязани
  8. 200 г овче сирене, натрошено
  9.  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1 .

    Половината от зехтина се сгорещява и в него се слага празът да се задуши на умерен огън с лъжица вода за 4-5 мин. Когато водата се изпари, се добавя тиквата. Овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква 4-5 мин., докато леко омекне. Отстранява се от огъня.

  2. 2 .

    Яйцата се разбиват със сметаната и се разбъркват със сиренето, маслините и охладената тиквена смес.

  3. 3 .

    Всяка кора се намазва със зехтин и се подреждат една върху друга на дъното на намаслена тава, така че краищата им да излизат от нея и да се разминават.

  4. 4 .

    Сместа се сипва в кората и краищата се загръщат навътре. Баницата се слага в загрята фурна на 180˚С да се изпече за 30 - 40 мин. Поднася се с цедено кисело мляко.


Дек. 2012
Още подобни рецепти
Коментари