Начало За нас Реклама Контакти

Сочни китайски пелмени на пара

Снимка за Сочни китайски пелмени на пара
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Китайските пелмени или дим сум са сред най-обичаните ястия за делник и празник в необятната азиатска страна. Вариантите за пълнежа им са толкова многообразни колкото и местата и домовете в Китай, където те са на почит.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 500 г брашно
  2. 1 ч. л. сол
  3. 250 мл студена вода
  4. 500 г свинска кайма
  5. 1 с. л. соев сос
  6. ½ ч. л. оризов или ябълков оцет
  7. 1 ч. л. настърган пресен джинджифил
  8. 1 ч. л. сусамово олио
  9. 2 с. л. фъстъчено или слънчогледово олио
  10. за салатата от моркови:
  11. 500 г моркови
  12. 1 ч. л. сол
  13. 2 с. л. лучени кълнове или ситно нарязан пресен лук
  14. 4 с. л. соеви кълнове
  15. 1 с. л. пресен кориандър или магданоз, нарязан на ситно
  16. ½ ч. л. сусамово олио
  17. 2 с. л. слънчогледово олио
  18. 1 щипка лют червен пипер
  19. 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  20. 1 ч. л. захар
  21. 1 ч. л. оризов или ябълков оцет
  22.  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се пресява, разбърква се със солта и се обърква на тесто с водата. Оставя се да почине 15 мин. и се меси 5 мин. до твърдо еластично тесто. Оставя се да почине 10 мин.

  2. 2.

    Месото се обърква със соевия сос, оцета, джинджифила, сусамовото и фъстъченото олио.

  3. 3.

    Тестото се разделя на топки по 15 г, които се сплескват с ръце и се разточват на кръгове с диаметър 8 см. В средата на всеки кръг се слага по 1 с. л. от пълнежа и краищата се събират към върха, като се прищипват така, че да се получат плисета. Между тях в центъра трябва да остане малка дупчица.

  4. 4.

    Пелмените се слагат в кошница за варене на пара и се оставят за

  5. 5.

    Морковите за салатата се нарязват на дълги тънки ивици с белачка за зеленчуци. Поръсват се със солта, разбъркват се и се оставят да постоят 15 мин. Измиват се в гевгир под течаща вода. Морковите се разбъркват с кориандъра, лучените и соевите кълнове.

  6. 6.

    Смесват се сусамовото, слънчогледовото олио, лютият пипер, чесънът, захарта, оцетът и сол на вкус и се залива салатата. Всичко се разбърква и се поднася.


Подходящи типове вина
Февр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари