Начало За нас Реклама Контакти

Словашки сладкиш с извара

Снимка за Словашки сладкиш с извара
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

На словашки този сладкиш се нарича tvarohové rezy, което означава просто парчета с извара. За съжаление това име по никакъв начин не разкрива удивително вкусната същност на десерта, така че със сигурност ще тряба да го приготвите, за да се убедите в тези думи.

СъставНеобходими продукти за 12 парчета

  1. за тестото:
  2. 2 ч. ч. брашно
  3. 1 с. л. бакпулвер
  4. 2 с. л. какао
  5. 1 ч. ч. пудра захар
  6. 125 г масло
  7. 1 яйце
  8. 2 жълтъка
  9. за пълнежа:
  10. 500 г фина извара или крем-сирене
  11. 4 с. л. царевично нишесте
  12. 1 яйце
  13. 3 жълтъка
    1. 1 ч. ч. пудра захар
    2. 1 с. л. ванилена захар
  14. 400 мл прясно мляко
  15. 100 г студено масло
  16. 1 ч. ч. замразени или пресни вишни без костилки
  17. 100 мл порто или друго десертно вино
  18. за глазурата:
  19. 5 белтъка
  20. 1 ч. ч. пудра захар
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се пресява с бакпулвера, какаото и пудрата захар. Добавя се маслото, нарязано на кубчета, и се стрива на трохи. Добавят се разбитите яйца, бързо се оформя тесто, прави се на топка и се слага в хладилника, завито с фолио, за 20 мин.

  2. 2.

    За пълнежа нишестето се разбърква с 2-3 с.л. от млякото. Разбърква се с яйцата, изварата и захарта. Останалото мляко се кипва и се налива при непрекъснато разбъркване към яйчната смес. Връща се на огъня и се бърка до сгъстяване. Маха се от котлона. Слага се маслото и се разбърква, докакто се стопи. Вишните се заливат с десертното вино и се оставят да се мариноват поне 1 час.

  3. 3.

    Тестото се разточва на пласт с дебелина 0,5 см и се слага на дъното на тавичка с диаметър 30 см. Оформят се ръбове и се набожда с вилица. Слага се в загрята фурна на 190° С за 10 мин. Изважда се и вътре се налива пълнежът. Отгоре се разпределят вишните. Слага се отново във фурната за 20 мин.

  4. 4.

    Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Постепенно се добавя захарта. Сместа се сипва върху запечения сладкиш, заглажда се. Запича се още 15 мин., или докато леко се зачерви. Охлажда се добре, слага се в хладилника и се нарязва след 4-5 часа.
     


Подходящи типове вина
Февр. 2012
Още подобни рецепти
Коментари