Начало За нас Реклама Контакти

Сладко-кисели зелеви сарми

Снимка за Сладко-кисели зелеви сарми
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Предлагаме ви ястие, което е един от чудесните образци на еврейската кухня. Сливането на сладкия вкус на стафидите и меда с тръпчивостта на лимона ще разнообразят зимното ви меню по екзотичен начин.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 1 средно голяма зелка
  • 2 с. л. оцет
  • 500 г телешка кайма
  • 4 с. л. ориз
  • 4 с. л. настърган лук
  • 1 яйце
  • 3 с. л. студена вода
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус
  • за доматения сос:
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 глави лук, нарязани на полумесеци
  • 750 г консервирани домати
  • 1 ч. л. сол
  • ½ ч. л. черен пипер
  • за сладко-киселия сос:
  • 3 с. л. мед
  • 4 с. л. лимонов сок
  • 4 с. л. стафиди

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Зелката се попарва цяла в кипяща подсолена вода с оцет за 8 мин. Листата се отделят цели и се изрязват внимателно дебелите жилки.

  2. 2.

    Смесват се каймата, лукът, яйцето, оризът и водата. Подправят се със сол и черен пипер на вкус. В основата на всеки зелев лист се сипва по една супена лъжица от сместа и се завиват стегнати сармички.

  3. 3.

    Доматеният сос се приготвя, като зехтинът се загрява и в него се слага да се сотира лукът за 3–4 мин. Добавят се доматите и се подправя със солта и пипера. След като поври 10 мин., се слагат сармите, затварят се с капак и се варят на много слаб огън около един час. Ако има нужда, се добавя малко доматен сок.

  4. 4.

    Смесват се медът, лимоновият сок и стафидите и с тях се заливат сармите. След като покъкрят още 15 мин., сармите са готови.

Подходящи типове вина
Ян. 2008
Още подобни рецепти
Коментари