Начало За нас Реклама Контакти

Сладки контрасти

Снимка за Сладки контрасти
180
Време за приготвяне: 3 часа + 8 часа за замразяване и охлаждане
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Приготвянето на този удивителен десерт прилича на ускорен курс по сладкарство с молекулярен уклон, но ако следвате рецептата, ще успеете. А може да направите само най-любимите си части от композицията - всяка е вкусна и сама за себе си.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за маршмелоу* бонбоните:
  • 1 ч. ч. малини, по възможност горски
  • 1 ч. л. лимонена киселина
  • 2 пакетчета желатин
  • 1½ ч. ч. захар на фини кристали
  • 150 мл глюкоза
  • ¼ ч. ч. пудра захар
  • ¼ ч. ч. царевично нишесте
  • за шоколадовото сорбе:
  • 150 г фина кристална захар
  • 2 с. л. глюкоза
  • 100 мл прясно мляко
  • ½ ч. ч. тъмно какао
  • 200 г шоколад 70%, нарязан
  • 1 ч. л. едро смлян лют пипер, по желание
  • за бадемовите бисквити:
  • 200 г марципан
  • 200 мл сметана 35%
  • 2 яйца
  • 125 г меко масло
  • 1 ч. л. ванилена захар
  • ⅔ ч. ч. фина кристална захар

  • 500 г брашно с набухватели (за кекс)
  • 150 г сурови бадеми, нарязани на филийки
  • за украса:
  • 200 г бита сметана
  • 1 ч. л. ванилена захар
  • 1 с. л. коняк
  •  лилав изомалт
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    За маршмелоу бонбоните малините се пасират, слагат се в по-едро сито и се прецеждат.

  • 2.

    Пюрето от малини се разбърква с ½ ч. л. от лимонената киселина и желатина. Оставя се да постои 5 мин.

  • 3.

    Слагат се да заврат 90 мл вода със захарта и глюкозата. Сместа се вари, докато достигне 115° С или докато се сгъсти и започне да ври с големи балони.

  • 4.

    Малиновата смес се разбива с миксер, най-добре стационарен, отначало на ниски обороти, като много бавно се налива врящият захарен сироп. Постепенно оборотите се засилват до максимум. Разбива се, докато се сгъсти за около 10 мин.

  • 5.

    Тавичка 22 х 22 см се облицова с хартия за печене и се поръсва със слой от пудрата захар, смесена с нишестето, и ½ ч. л. от лимонената киселина. Малиновата смес се сипва вътре и се оставя да се втвърди на стайна температура за поне 8 часа.

  • 6.

    Обръща се върху друг лист хартия за печене, поръсен с остатъка от пудра захар, нишесте и лимонена киселина. Нарязва се на квадратчета с нож, намазан с мазнина. Овалват се в бялата смес.

  • 7.

    За сорбето захарта се разбърква с какаото и се слага да заври с 400 мл вода, глюкозата и млякото, като се разбърква от време на време.

  • 8.

    След като поври 2 мин., се добавят шоколадът и пиперът и се разбъркват, докато шоколадът се стопи. Ако има нужда, се прецежда. Охлажда се и се слага в машина за сладолед. Ако нямате машина за сладолед, сместа се сипва в купа и се замразява във фризера, докато се втвърди почти напълно. Сместа се изгребва и се слага в кухненски робот да се разбие, докато стане гладка. Отново се замразява. Ако има нужда, процедурата се повтаря още веднъж.

  • 9.

    За бисквитите марципанът се настъргва и се разбива с миксер заедно със сметаната. Добавят се едно по едно яйцата, сипват се захарта, ванилената захар и се добавя маслото. Брашното се пресява и се добавя постепенно към сместа, като се разбърква с шпатула. Меси се възможно най-кратко, докато брашното се поеме. Получава се пухкаво тесто. От него се оформят топчици с големина на орех, които се топват в нарязаните бадеми и се слагат в тава върху хартия за печене. Пекат се около 8 мин. на 180° С или докато леко порозовеят.

  • 10.

    Битата сметана се разбърква с ванилената захар и коняка. Може да се подслади с лъжица пудра захар на вкус.

  • 11.

    Парче от изомалта се слага в тавичка върху хартия за печене и се запича във фурна, загрята на 200° С, докато се втечни. Изважда се от фурната и с вилица, намазана с олио, се набраздява в краищата като слънце. Когато леко изстине, но е още горещ, се отлепва от хартията внимателно и се усуква, за да му се придаде интересна форма.

  • 12.

    Парче малинов маршмелоу се разполага в центъра на чиния, отгоре се слага бита сметана и бисквита. Отстрани се гарнира с шоколадовото сорбе и формичка от изомалт.
     

*Маршмелоу се наричат вид бонбони с консистенция подобна на гъба, в различни цветове и с различни аромати. Името marshmallow означава бяла ружа, екстракт от чийто корен някога се използвал в рецептата за това лакомство вместо желатин.  

Подходящи типове вина
Юли 2013
Още подобни рецепти
Коментари